„Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”- recenzja

Opublikowano: 2018-07-11
Recenzja książki „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”.
Marzysz o cieple domowego ogniska, w którym od drzwi domowników wita zapach świeżo upieczonego, domowego chleba? Jesteś więc w odpowiednim miejscu, a ta książka musi być Twoja!

Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówkiJeffrey’a Hamelmana to nie jest zwykły poradnik, informujący czytelnika, w jaki sposób upiec smaczne pieczywo. Książkę mogłabym określić jako doskonałe kompendium wiedzy, które porusza wiele tematów dotyczących zarówno wypieku jak i wszystkiego, co się z nim łączy.

Autor zaczyna od podstaw, a więc tego, w jaki sposób przygotować dobre ciasto. Dokładnie opisuje potrzebne składniki, a także sposoby jego wyrabiania. Ostatni z tych rozdziałów został wzbogacony o ilustracje pomagające zrozumieć przekaz. Następnie czytelnik poznaje przepisy na wiele rodzajów ciast. Znajdziesz tu nie tylko sposoby na to jak przygotować zwykły chleb, ale również bagietki, brioszki, bułeczki, a nawet ciasto na pizzę. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona wielością wypieków, które każdy może sam przygotować w domu. Nie musimy zastanawiać się nad tym, na ile osób jest dany przepis, ponieważ podaje to autor. Wszystkie składniki są przejrzyście przedstawione w tabeli, a poszczególne etapy wymienione w punktach, co znacznie ułatwia pracę. Dodatkowo publikacja została wzbogacona o aneks, w którym umieszczone zostały informacje na temat zakwasu, przeliczników przydatnych podczas pieczenia oraz słownik przydatnych pojęć.

Książka „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”  Jeffrey’a Hamelmana to między innymi zbiór wielu porad dotyczących tego, w jaki sposób upiec doskonałe pieczywo. Publikacja skierowana jest dla każdego, kto ma ochotę nauczyć się piec. Pokazuje, że nie trzeba mieć wybitnych umiejętności, by cieszyć się w domu smacznym wypiekiem i chlebem. Nie bez znaczenia jest również to, że ich skład jest nam znany, a więc możemy wyeliminować z naszej kuchni niepożądane przez nas składniki. Sięgnij po tę książkę już dziś i odkryj jak łatwo możesz zachwycić swoją rodzinę i znajomych!

Karolina Magdziarz
(karolina.magdziarz@dlalejdis.pl)

Jeffrey Hamelman „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”, Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2018




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat