Chleb z kaszy gryczanej

Przepis na chleb z kaszy gryczanej.
Przepis na pyszny i zdrowy chleb z kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ziaren lub opcjonalnie posiekanych pomidorów suszonych z ziołami


Sposób przygotowania:

  1. Kasze dokładnie wypłucz i wsyp wieczorem do miski. Zalej ją wodą i odstaw na 48 godzin przykrytą ściereczką. W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
  2. Zmiksuj kaszę razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę, dodaj przyprawy i ziarna.
  3. Ciasto będzie lejące.
  4. Keksówkę natłuść i wysyp płatkami owsianymi. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h w piekarniku.
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstaw do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika).


Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)

Fot. Agnieszka Brewka




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat