Chleb z kaszy gryczanej
Przepis na pyszny i zdrowy chleb z kaszy gryczanej.
Składniki:
- 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 3 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ziaren lub opcjonalnie posiekanych pomidorów suszonych z ziołami
Sposób przygotowania:
- Kasze dokładnie wypłucz i wsyp wieczorem do miski. Zalej ją wodą i odstaw na 48 godzin przykrytą ściereczką. W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
- Zmiksuj kaszę razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę, dodaj przyprawy i ziarna.
- Ciasto będzie lejące.
- Keksówkę natłuść i wysyp płatkami owsianymi. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h w piekarniku.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstaw do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika).
Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)
Fot. Agnieszka Brewka