Chlebek dyniowo - cynamonowy

Przepis na nietypowy chlebek.
Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.

Składniki (mała keksówka):

  • 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)
  • ½ szklanki oleju Rapso
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka L (temperatura pokojowa)
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła (temperatura pokojowa)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.
  2. Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.
  3. Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.
  4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
  5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.
  7. Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.
  8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat