Chlebek dyniowo - cynamonowy
Aromatyczny chlebek dyniowo – cynamonowy z chrupiącą skórką to prosta w przygotowaniu i smaczna propozycja na przekąskę, popołudniowy deser czy dodatek do dań.
Składniki (mała keksówka):
- 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)
- ½ szklanki oleju Rapso
- 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara GoldPack
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka L (temperatura pokojowa)
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła (temperatura pokojowa)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.
- Wszystkie suche składniki wsyp do 1 miski.
- Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.
- Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.
- Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.
- Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.
Fot. VOG Polska
Informacja prasowa