Chlorella kontra spirulina
Intensywnie zielona chlorella i niebieskozielona spirulina stoją na czele wszelkich rankingów superfoods.
Bogate w białko i mikroelementy, oczyszczają i odtruwają organizm, poprawiają odporność i odmładzają.
Podobieństwa:
- To bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, dzięki temu są świetnym uzupełnieniem diety wegetarian i wegan.
- Maja udowodnione działanie detoksykujące – zawarty w nich chlorofil usuwa z organizmu metale ciężkie i półmetale (np. trujący arsen), chemikalia, produkty rozpadu alkoholu. Poleca się je także palaczom, osobom przyjmującym duże ilości leków oraz chorym na wątrobę.
- Oba gatunki wspomagają system odpornościowy, pomagają tez zwalczać wolne rodniki, co ma wpływ na opóźnienie procesu starzenia i jest ważne w profilaktyce antynowotworowej.
- Obniżają ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu.
- Mają odczyn zasadowy – wyrównują pH organizmu. Włącz je do diety jeśli brak ci energii, masz złe samopoczucie lub często się przeziębiasz.
Różnice:
- Spirulina ma budowę spiralną, a chlorella kulistą.
- Oba są źródłem chlorofilu, ale według naukowców w chlorelli jest go czterokrotnie więcej niż w spirulinie. Za to dodatkową substancją czynną spiruliny jest fikocyjanina – niebieski barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i antynowotworowych.
- Chlorella skuteczniej niż spirulina leczy problemy jelitowe, poprawiając stan błon śluzowych organizmu.
- W spirulinie jest nieco więcej białka niż w chlorelli.
- Spirulina wykazuje skuteczniejsze działanie przeciw wirusowe. Z kolei substancja pozyskiwana z komórek chlorelli lepiej wzmacnia układ immunologiczny i poprawia odporność.
- Spirulina może być przyjmowana jako środek wspomagający odchudzanie – jest bowiem źródłem fenyloalaniny, która zmniejsza uczucie głodu.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com