Nadmiar cholesterolu przyczynia się do wielu niebezpiecznych chorób. Gromadząc się w organizmie pod postacią złogów tłuszczowych prowadzi do zwężenia światła naczyń krwionośnych, czego skutkiem może być m.in. zawał, zaburzenia krążenia, udar mózgu.
Za odpowiednie stężenie cholesterolu we krwi uważa się 150-280mg/100ml. Powyżej dopuszczalnej normy następuje rozwój zmian miażdżycowych, które są następstwem niezwykle groźnych chorób krążenia, a ostatecznie mogą spowodować śmierć. Aby zapobiec nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu należy stosować odpowiednią dietę. Mało kto wie, że ponad połowę potrzebnego ciału cholesterolu produkuje sam organizm, natomiast reszta tego składnika dostarczana jest z żywnością.
Czego powinniśmy unikać, a co jadać, aby zadbać o prawidłowe stężenie cholesterolu w osoczu krwi?
Należy pamiętać, że niekorzystny wpływ ma również stres, nikotyna oraz kawa, a także spożywanie zbyt obfitych posiłków. Na podwyższony poziom cholesterolu zaleca się stosowanie herbat ziołowych z dodatkiem siemienia lnianego, mniszka lekarskiego, soku z łopianu czy brzozy. Dobrze jest zadbać również o prawidłową ilość witaminy C, która reguluje metabolizm cholesterolu oraz usuwa jego nadmiar z tętnic. Ponadto, aby uniknąć nadwagi, zaleca się regularne uprawianie sportu.
Patrycja Trzcionkowska
(patrycja.trzcionkowska@dlalejdis.pl)
Źródło: Apteka natury. Poradnik zdrowia, Jadwiga Górnicka, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2011
Fot. pixabay.com