Chrupiąca cieciorka

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie - przepis kulinarny.
Skoro karnawał to czas pożegnania z mięsem, warto przygotować nowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze menu.

Dieta roślinna jest niezwykle różnorodna, a zmiana w kierunku takiego sposobu odżywiania otwiera przed nami nowe i zaskakujące możliwości kulinarne – mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z organizacji ProVeg Polska, partner merytoryczny kampanii PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. – Warto pamiętać również, że sposób życia, w którym wykluczamy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko wybór dietetyczny. Ta drobna zmiana na talerzu może być korzystna dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje Lotkowska.

W codziennym jadłospisie warto uwzględnić warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste i zboża. Ważnym dodatkiem do dań powinny być, stosowane z umiarem, tłuszcze roślinne, czyli orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Chrupiąca cieciorka

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawa Za'atar Knorr
  • 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Odsącz ciecierzycę i osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zarumieniła.
  • Ostrą paprykę, Za’atar i sól zmieszaj z oliwą z oliwek. Do powstałej mieszanki przypraw wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj. Podawaj wystudzone.

Źródła:
https://nikidw.edu.pl/2021/02/16/ostatki-kusaki-miesopust-ludowe-zabawy-na-ostatni-dzien-karnawalu/
https://proveg.com/pl/roslinne-jedzienie-styl-zycia/dieta-roslinna-co-jedza-weganie/
https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat