Chrupiące lato na talerzu

Lekkie sajgonki z plastrami wegetariańskimi i warzywami - przepis.
Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze znajomymi.

Wspólny czas urozmaicą lekkie przekąski z kolorowymi, chrupiącymi warzywami. Spotkania z przyjaciółmi to nie tylko świetna zabawa, ale również doskonała okazja do odkrywania nowych smaków. W wakacje mamy więcej czasu na rozwijanie swoich kulinarnych umiejętności, a do tego chętniej sięgamy też po sezonowe warzywa i owoce, które latem smakują jeszcze lepiej. Kolorowe dania przekonają do siebie nawet największych przeciwników warzyw. W połączeniu z plastrami VeggieDay zyskają też kolejnych zwolenników dań wegetariańskich.

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej przygotowywane w licznych wariacjach kulinarnych. Sajgonki mogą być lekkie, niskokaloryczne i w dalszym ciągu smaczne. W środku skrywają plastry VeggieDay z brokułami i mnóstwo chrupiących warzyw. W towarzystwie azjatyckiego sosu na bazie masła orzechowego smakują świetnie. Dobór składników jest dowolny, ale wybierając swoje ulubione warzywa i dodatki na pewno będzie pysznie. Zaskocz przyjaciół kreatywnością w kuchni i przekonajcie się, jak chrupie lato na talerzu.

Lekkie sajgonki z plastrami wegetariańskimi i warzywami

Składniki:

  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 miniaturowa sałata rzymska
  • prażony sezam do posypania
  • nać kolendry

Sos orzechowy:

  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • kilka łyżeczek wody

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy, kroimy w kawałki wielkości zapałki. Ogórki kroimy w taki sam sposób jak marchew. Plastry wegetariańskie kroimy w podłużne paski.
  2. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Przekładamy go na deskę kuchenną, na środku układamy 2 listki sałaty, 1/8 plastrów wegetariańskich, kapusty, marchewki i ogórków. Dodajemy kilka listków kolendry, posypujemy sezamem. Składamy i zwijamy jak krokiety. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe sajgonki.
  3. Składniki sosu mieszamy, dolewając stopniowo zimną wodę do uzyskania preferowanej gęstości. Sajgonki podajemy z dodatkiem sosu orzechowego.

Wskazówka: Do sajgonek można użyć innych ulubionych warzyw. Dobrze sprawdzi się kalarepa, papryka, rzodkiewki.

Smacznego!

Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat