Chwila rozkoszy dla podniebienia

Opublikowano: 2020-09-11
Morelowe brownie - przepis kulinarny.
Brownie wzbogacone o suszone morele to rozkosz dla podniebienia, choć dla zdrowia i urody również!

Owoce te są naturalnym źródłem silnego przeciwutleniacza w postaci beta-karotenu, co powoduje, że zmniejszają one ryzyko występowania w organizmie chorób nowotworowych. Chronią także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i nadają skórze promienny wygląd, znacząco spowalniając procesy starzenia się komórek. Odkryj przepis na pyszny deser z nimi w roli głównej!

Morelowe brownie

Składniki:

  • 50 g suszonych Moreli Bakal Soft*
  • 200 g odtłuszczonego masła
  • ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady (każda po 100 g, z co najmniej 70% zawartością kakao)
  • 4 jajka
  • 350 g mąki tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
W rondelku zagotować masło, wodę, kakao i cukier, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Morele pokroić na małe kawałki. Jedną  czekoladę rozpuścić, a drugą zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Do wystudzonej wcześniej masy dodać pojedynczo jajka, czekolady oraz morele. Wsypać mąkę i proszkek do pieczenia i dalej mieszać. Część masy przelać do szklanki, tak aby zapełnić ją do połowy. Resztę wlać do formy o wymiarach 24 × 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć i polać masą ze szklanki. Smacznego!

*Owoce zostały poddane specjalnemu procesowy nawodnienia, który wpływa na ich miękkość i delikatność, dzięki czemu nie wymagają namoczenia.

Fot. Unsplash.com
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat