Ciasteczka małe i duże

Opublikowano: 2019-12-06
TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - przepis kulinarny.
Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę.

A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.

Jak wyczarować wyjątkowy nastrój
Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek - są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?

To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać  składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.

TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Tarta:

  • 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • szczypta soli

Krem piernikowy:

  • 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
  • słoik powideł śliwkowych Łowicz
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatki:

  • cukrowe gwiazdki
  • świeża żurawina do dekoracji

Wykonanie:

Tarta:

  1. Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
  3. Wyjąć, ostudzić.
  4. W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
  5. Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
  6. Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.

Krem piernikowy:

  1. Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
  2. Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.

Lubella Mąka Puszysta Krupczatka – mąka pszenna, typ 500. Idealna do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, a także do panierowania. Krupczatka to rodzaj mąki pszennej o konsystencji kaszki, nazywanej inaczej jasną mąką gruboziarnistą.

  • Cena rekomendowana półkowa: 2,59zł

Fot. Lubella
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat