A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.
Jak wyczarować wyjątkowy nastrój
Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek - są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?
To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.
TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Tarta:
Krem piernikowy:
Dodatki:
Wykonanie:
Tarta:
Krem piernikowy:
Lubella Mąka Puszysta Krupczatka – mąka pszenna, typ 500. Idealna do pieczenia ciast kruchych i półkruchych, a także do panierowania. Krupczatka to rodzaj mąki pszennej o konsystencji kaszki, nazywanej inaczej jasną mąką gruboziarnistą.
Fot. Lubella
Informacja prasowa