„Ciastecznik” – recenzja

Recenzja książki „Ciastecznik”.
Zbiór prostych i szybkich przepisów na pyszne ciasta i ciasteczka, które pozwolą rozwinąć skrzydła w kuchni i zachwycić wszystkich domowników.

Zapewne większość z nas ma w swoich zbiorach mnóstwo książek o tematyce kulinarnej, jednak wiele z nich nie ma w sobie nic szczególnego prócz pięknej okładki. Skomplikowane przepisy z wyszukanymi składnikami przyprawiają o ból głowy. Niedawno jednak w moje ręce trafiła pozycja zupełnie inna, która zachwyca nie tylko okładką, ale przede wszystkim swoim wnętrzem. Autorem książki jest finalista trzeciej edycji programu „Bake Off – Ale ciacho!”, którego prawdziwą pasją jest pieczenie i fotografowanie. Daniel Coceancig prowadzi bloga, na którym dzieli się ze swoimi czytelnikami przepisami na pyszne desery. Taka jest również tematyka jego najnowszej książki. Nie brakuje w niej przepisów na podstawowe ciasta oraz desery z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Doskonałym pomysłem okazał się podział książki na rozdziały odpowiadające poszczególnym porom roku. Przedstawione w niej przepisy są dziecinnie proste, więc z pewnością nikt nie będzie miał większego problemu z ich przygotowaniem. Autor pokazuje, że nie musimy być mistrzami kuchni, by zaskoczyć bliskich na rodzinnym przyjęciu. Wystarczy jedynie odrobina chęci i wolnego czasu. Każdy przepis jest opatrzony zdjęciem wykonanym przez autora, listą potrzebnych składników oraz szeregiem wskazówek niezbędnych do jego wykonania. Dzięki określeniu liczby porcji, które uzyskamy z konkretnego przepisu nie będziemy musieli obawiać się o to, że deseru dla kogoś zabraknie. Choć przepisy nie należą do skomplikowanych, każdy z nich został opatrzony konkretnym stopniem trudności. Bardzo istotny jest fakt, iż wszystkie składniki potrzebne do realizacji przepisów są ogólnodostępne.

Książka została napisana niezwykle przystępnym językiem. Uważam, że powinna być ona pozycją obowiązkową w każdej domowej biblioteczce. Jest idealna zarówno dla amatorów, jak i osób bardziej zaawansowanych w tej dziedzinie. Udało mi się już zrealizować kilka z przedstawionych w niej przepisów i wszystkie desery są naprawdę pyszne. Nie mogę się doczekać kolejnych wypieków! Książka będzie idealnym prezentem dla nas samych, jak również wszystkich miłośników wypieków i osób, które chcą zachwycić swoich bliskich pysznymi deserami, lecz nie do końca wierzą we własne możliwości.

Beata Jabłońska
(beata.jablonska@dlalejdis.pl)

Daniel Coceancig, „Ciastecznik”, Warszawa, Wydawnictwo Laurum, 2018 r.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat