Składniki:
Ciasto
Lukier
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę 30x20cm papierem do pieczenia. Umieść w misce mąkę, cukier, przyprawę, sodę, rodzynki oraz sól i wymieszaj je razem. Rozbij jajka do rozpuszczonego masła, dodaj skórkę i sok z pomarańczy i wymieszaj z suchymi składnikami aż do połączenia masy. Wymieszaj z dynią. Wlej masę do blachy i piecz 30 minut aż ciasto się zarumieni.
By zrobić lukier mieszaj twaróg, masło, cukier puder, skórkę pomarańczy i łyżeczkę soku, aż masa stanie się gładka i kremowa. Schłodź w lodówce. Gdy ciasto będzie gotowe, ostudź je delikatnie i nakłuj wykałaczką, by nasączyć je resztą soku z pomarańczy. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wymieszaj lukier i rozprowadź go na wierzchu ciasta tworząc nieregularne wzory.
Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)
źródło: GoodFood
Fot. sxc.hu