Ciasto z dyni

Opublikowano: 2012-10-18
Przepis na ciasto z dyni.
Jeśli lubisz ciasto marchwiowe, koniecznie spróbuj ciasta z dyni.

Składniki:
Ciasto

  • 300g przesianej mąki
  • 300g jasnego cukru trzcinowego (muscovado)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 175g rodzynek (namoczonych wcześniej)
  • pół łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 200g rozpuszczonego masła
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego
  • 500g obranej i starkowanej dyni


Lukier

  • 200g drobno zmielonego twarogu
  • 85g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru pudru
  • skórka z pomarańczy i sok z połowy


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę 30x20cm papierem do pieczenia. Umieść w misce mąkę, cukier, przyprawę, sodę, rodzynki oraz sól i wymieszaj je razem. Rozbij jajka do rozpuszczonego masła, dodaj skórkę i sok z pomarańczy i wymieszaj z suchymi składnikami aż do połączenia masy. Wymieszaj z dynią. Wlej masę do blachy i piecz 30 minut aż ciasto się zarumieni.
By zrobić lukier mieszaj twaróg, masło, cukier puder, skórkę pomarańczy i łyżeczkę soku, aż masa stanie się gładka i kremowa. Schłodź w lodówce. Gdy ciasto będzie gotowe, ostudź je delikatnie i nakłuj wykałaczką, by nasączyć je resztą soku z pomarańczy. Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wymieszaj lukier i rozprowadź go na wierzchu ciasta tworząc nieregularne wzory.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

źródło: GoodFood
Fot. sxc.hu




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat