Ciekawostki na temat cynku

Cynk - jego rola w organizmie, źródła w żywności.
Co tak naprawdę wiemy na temat cynku? Dlaczego jest potrzebny, gdzie występuje, za co odpowiada?

Rola cynku w organizmie:

  • Wchodzi w skład ponad 300 enzymów
  • Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów
  • Niezbędny w przemianach energetycznych organizmu
  • Niezbędny do produkcji i działania hormonów
  • Utrzymuje stabilność błon komórkowych
  • Wpływa na funkcjonowanie zmysłu smaku i węchu
  • Odpowiada za metabolizm alkoholu
  • Niezbędny w procesach odpornościowych organizmu
  • Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu

Źródła cynku w żywności:

  • Ostrygi
  • Mięso
  • Wątróbka
  • Sery żółte
  • Orzechy
  • Rośliny strączkowe
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Kasza gryczana
  • Jaja
  • Pestki dyni

Ciekawostki:

  • Cynk jest lepiej przyswajalny z produktów zwierzęcych niż roślinnych
  • Wchłanianie cynku z diety wynosi ok. 20-40%, zwiększa się przy niedoborach
  • Przyswajalność cynku zwiększa kwas cytrynowy
  • Przyswajalność cynku obniża obecność m.in. błonnika, a także wapń i alkohol
  • Średnio Polacy spożywają 10,5 mg cynku/dobę, w tym chłopcy i mężczyźni średnio 12,8 mg, a dziewczęta i kobiety 8,6 mg.
  • Największe zapotrzebowanie na cynk jest w pierwszych miesiącach życia
  • Nadmiar cynku w diecie może powodować niedobory miedzi
  • 50% w organizmie magazynowane jest w mięśniach
  • Stosowany jako filtr w kremach przeciwsłonecznych
  • Stężenie cynku we włosach jest około 100 razy większe niż w surowicy krwi

Objawy niedoboru cynku w diecie:

  • Łuszczycopodobne zmiany skórne
  • Bielactwo paznokci
  • Utrata apetytu
  • Wypadanie włosów
  • Zahamowanie wzrostu
  • Mniejsza odporność na infekcje
  • Opóźnienie dojrzewania płciowego
  • Zaburzenia węchu i smaku
  • Upośledzenie funkcji poznawczych

Zalecane spożycie cynku w różnych grupach wiekowych wg aktualnych norm IŻŻ:

  • Dzieci 1-3 lata – 3 mg
  • Dzieci 4-9 lat – 5 mg
  • Chłopcy 10-12 lat – 8 mg
  • Chłopcy 13-18 lat – 11 mg
  • Mężczyźni dorośli i seniorzy – 11 mg
  • Dziewczęta 10-12 lat – 8 mg
  • Dziewczęta 13-18 lat – 9 mg
  • Kobiety dorosłe oraz seniorki – 8 mg
  • Dorosłe kobiety ciężarne – 11 mg
  • Dorosłe kobiety karmiące piersią – 12 mg

Fot. Akademii wiedzy o żywieniu Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat