Ciekawostki na temat cynku
Co tak naprawdę wiemy na temat cynku? Dlaczego jest potrzebny, gdzie występuje, za co odpowiada?
Rola cynku w organizmie:
- Wchodzi w skład ponad 300 enzymów
- Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów
- Niezbędny w przemianach energetycznych organizmu
- Niezbędny do produkcji i działania hormonów
- Utrzymuje stabilność błon komórkowych
- Wpływa na funkcjonowanie zmysłu smaku i węchu
- Odpowiada za metabolizm alkoholu
- Niezbędny w procesach odpornościowych organizmu
- Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu
Źródła cynku w żywności:
- Ostrygi
- Mięso
- Wątróbka
- Sery żółte
- Orzechy
- Rośliny strączkowe
- Pieczywo pełnoziarniste
- Kasza gryczana
- Jaja
- Pestki dyni
Ciekawostki:
- Cynk jest lepiej przyswajalny z produktów zwierzęcych niż roślinnych
- Wchłanianie cynku z diety wynosi ok. 20-40%, zwiększa się przy niedoborach
- Przyswajalność cynku zwiększa kwas cytrynowy
- Przyswajalność cynku obniża obecność m.in. błonnika, a także wapń i alkohol
- Średnio Polacy spożywają 10,5 mg cynku/dobę, w tym chłopcy i mężczyźni średnio 12,8 mg, a dziewczęta i kobiety 8,6 mg.
- Największe zapotrzebowanie na cynk jest w pierwszych miesiącach życia
- Nadmiar cynku w diecie może powodować niedobory miedzi
- 50% w organizmie magazynowane jest w mięśniach
- Stosowany jako filtr w kremach przeciwsłonecznych
- Stężenie cynku we włosach jest około 100 razy większe niż w surowicy krwi
Objawy niedoboru cynku w diecie:
- Łuszczycopodobne zmiany skórne
- Bielactwo paznokci
- Utrata apetytu
- Wypadanie włosów
- Zahamowanie wzrostu
- Mniejsza odporność na infekcje
- Opóźnienie dojrzewania płciowego
- Zaburzenia węchu i smaku
- Upośledzenie funkcji poznawczych
Zalecane spożycie cynku w różnych grupach wiekowych wg aktualnych norm IŻŻ:
- Dzieci 1-3 lata – 3 mg
- Dzieci 4-9 lat – 5 mg
- Chłopcy 10-12 lat – 8 mg
- Chłopcy 13-18 lat – 11 mg
- Mężczyźni dorośli i seniorzy – 11 mg
- Dziewczęta 10-12 lat – 8 mg
- Dziewczęta 13-18 lat – 9 mg
- Kobiety dorosłe oraz seniorki – 8 mg
- Dorosłe kobiety ciężarne – 11 mg
- Dorosłe kobiety karmiące piersią – 12 mg
Fot. Akademii wiedzy o żywieniu Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Informacja prasowa