Clafoutis z jagodami

Przepis na clafoutis z jagodami.
Clafoutis z jagodami, czyli owoce w cieście naleśnikowym to wspaniała propozycja na wakacyjny deser i jednocześnie świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców podczas letniego przyjęcia!

Do ciasta tradycyjnie wybierano wiśnie, ale równie dobrze smakują połączenia z innymi owocami. Jagody, czereśnie, wiśnie czy śliwki idealnie sprawdzą się pod pierzynką z clafoutis. Nie bój się pestek, to właśnie one nadają potrawie niezwykły smak i aromat! Mój Ulubiony przygotował wersję wzbogaconą o puszysty twarożek bez konserwantów, który jeszcze bardziej podkreśli delikatny smak tej słodkości. Pamiętaj, że clafoutis najlepiej smakuje na ciepło, lekko oprószone cukrem pudrem. Pychota!

Clafoutis z jagodami

Składniki:

  • 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g jagód lub borówek amerykańskich
  • masło do natłuszczenia foremek


Sposób przygotowania:
4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem. Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremek, na wierzchu ułożyć owoce, zapiekać ok 20 minut w 190 stopniach C. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Fot. „Mój Ulubiony”
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat