Co jeść podczas upałów?

Letnia dieta ma znaczenie.
W upalne dni wiele osób odczuwa zdecydowanie mniejszy apetyt. Podpowiadamy jak prawidłowo komponować posiłki, które dodatkowo pomogą ochłodzić organizm.

- Latem warto wybierać dania, które wspomogą mechanizmy termoregulacji. Powinny być też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. W tym czasie szczególnie należy zwrócić uwagę na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Choć sezon na potrawy z grilla mamy w pełni to odradzam te najbardziej popularne jak karkówka i kiełbasa. Unikajmy również dań typu fast food, a także słodyczy i napojów gazowanych – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Nawadnianie to podstawa
Wysoka temperatura na zewnątrz jest równoznaczna z większą potliwością naszego ciała. Nawet jeśli nie czujemy pragnienia to warto mieć pod ręka butelkę niegazowanej wody i systematycznie wypijać po kilka łyków. Nasze podstawowe zapotrzebowanie to 1,5-2 litry płynów dziennie, ale latem zdecydowanie ono wzrasta. Oprócz wody możemy pić również napary ziołowe, zieloną herbatę, czy soki owocowe dobrej jakości. Unikajmy zaś mocnej kawy i czarnej herbaty oraz gazowanych napojów o dużej zawartości cukru lub sztucznych słodzików, które nie dość że odwadniają to dodatkowo jeszcze zakwaszają organizm.

Posiłki na bazie warzyw z dodatkiem białka
Warzywa w wakacyjnych posiłkach mogą stanowić nawet 80% zawartości naszego talerza. Warto wykorzystać fakt, że latem te hodowane w Polsce są najsmaczniejsze i mają wtedy największą dawkę witamin i soli mineralnych. Warzywa o właściwościach alkalizujących mają pH na poziomie 7-10 i są to: ogórek, cukinia, pomidor, marchewka, kapusta, brokuł, jarmuż i seler. Aby posiłek był jednocześnie pełnowartościowy i sycący potrzebne jest w nim jeszcze białko, np. w postaci chudych gatunków mięs, dobrej jakości ryb, czy w wersji wegetariańskiej np. z dodatkiem tofu lub tempehu.

Ochładzający nabiał
- Fermentowane produkty mleczne jak: kefir, maślanka, zsiadłe mleko, czy jogurt są nie tylko źródłem białka i świetnie gaszą pragnienie, ale mają również właściwości ochładzające. Wybierajmy te o niskiej zawartości tłuszczu, bez dodatku cukru czy soli. Możemy je pić samodzielnie, jak również w formie koktajli ze zmiksowanymi owocami, pestkami i orzechami. W takiej formie stanowią już zdrową i pełnowartościową przekąskę. W wersji wytrawnej, z warzywami i ulubionymi ziołami oraz dodatkiem gotowanych jajek czy krewetek stworzą smaczne i sycące danie na obiad lub kolację. – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Owocowe orzeźwienie
Na okolicznych bazarkach znajdziemy teraz mnóstwo sezonowych owoców, które tak jak i w przypadku warzyw latem są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Do owoców z odczynem zasadowym zaliczamy: truskawki, morele, brzoskwinie, borówki, banany, winogrona, jabłka, gruszki, arbuzy, melony, mango i kiwi. Warto też wspomnieć, że najbardziej zasadowym owocem jest cytryna, pomimo swojego kwaśnego smaku, dlatego dodawajmy jej sok do wody, a także zakwaszajmy nią chłodniki, surówki i sałatki.

Lody dla ochłody – tak, ale z dobrej jakości składników
- Choć lody wybitnie kojarzą się z letnimi miesiącami to sklepowa oferta wciąż pozostawia „wiele do życzenia” pod względem składników, których używa się do ich masowej produkcji. Zazwyczaj pełno w nich cukru i tłuszczu, często również konserwantów, dlatego polecam robić je samemu w formie sorbetów ze zmiksowanych owoców, dosłodzonych odrobiną miodu lub ksylitolu lub na bazie mleka roślinnego,  np. kokosowego i bananów, wzbogaconych np. ulubionymi bakaliami. – mówi Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food

Fot. Kukuła Healthy Food
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat