Sałatka to świetny pomysł na lunch do pracy. Nie wymaga podgrzewania, co ważne dla osób, które nie posiadają w pracy kuchenek mikrofalowych. Jest też lekka i "praktyczna", ponieważ możemy zjeść ją wygodnie bez obaw o zabrudzenie białej koszuli. Wbrew pozorom, sałatka może być również bardzo sycąca. Jeśli dodamy do niej mięso - na przykład grillowanego kurczaka lub indyka - oraz źródło węglowodanów złożonych - na przykład makaron pełnoziarnisty, kaszę pęczak, brązowy ryż czy grzanki z chleba razowego - dostarczy nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Bazą do sałatki powinny być warzywa, najlepiej sezonowe. Może to być mix sałat z pomidorami, ogórkami i papryką. Całość musimy doprawić jeszcze dressingiem z olejem roślinnym, wspierającym wchłanianie witamin. Sałatkę na lunch warto zapakować w specjalny lunchbox, który pozwala oddzielić składniki suche od mokrych. Dzięki temu, mieszając potrawę tuż przed spożyciem, lepiej docenimy jej świeżość i walory smakowe.
Jeśli jesteśmy na diecie, naszym najlepszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu będą zupy. Na wynos sprawdzą się te gęste, kremowe, przygotowane z przesmażonych lub podpieczonych warzyw. Odpowiednio doprawione nie tylko nasycą, ale i rozgrzeją organizm. Zupę krem można przygotować z pomidorów, papryki, dyni czy cukinii. Najsmaczniejsze będą one przede wszystkim w sezonie. Jeśli pomysł jedzenia zupy na obiad wydaje nam się monotonny, warto dorzucić do niej coś chrupkiego. Podprażone orzechy, ziarna słonecznika czy zwykłe grzanki sprawią, że posiłek stanie się bardziej różnorodny, a dodatkowo dostarczy nam większej ilości cennych składników odżywczych. W ziarnach i orzechach kryją się bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy i minerały.
Wielbiciele zwykłych kanapek do pracy powinni rozważyć możliwość przygotowania ich w wersji na ciepło. To znacznie lepsze rozwiązanie na okres chłodnych pór roku. Fit burger z drobiowym kotletem najlepiej przygotować w domu tak, aby był gotowy do odgrzania w mikrofalówce. Warto połączyć go również z surówką lub sałatką, a jako bazę wybrać pieczywo pełnoziarniste. W lżejszej wersji, bułkę do burgera możemy zastąpić plackiem tortilli. Wtedy do "naleśnika" włóżmy kawałek grillowanego lub panierowanego mięsa i ulubione warzywa. Sos dodajmy po podgrzaniu wrapa. Taki domowy fast food będzie idealny dla osób, które do tej pory podczas przerwy na lunch w pracy wychodziły na frytki i burgera lub tortillę.
Osoby, które preferują ciepłe, zapiekane posiłki, będą zachwycone, mogąc delektować się nimi również w pracy. Aby cieszyć się przypieczonym, aromatycznym serem w czasie przerwy na lunch, musisz upiec danie w domu, a następnie podgrzać je w kuchence mikrofalowej w pracy. Wybór przepisów na zapiekanki, które sprawdzą się w pracy jest ogromny. Najbardziej sycące będą te na bazie makaronu lub ryżu, chociaż możemy także zdecydować się na zapiekankę ziemniaczaną lub lekką zapiekankę z samych warzyw. Jeżeli chcemy, aby znalazło się w niej również białko, postawmy na przepis z drobiem, mięsem mielonym lub rybą. Stworzenie własnej kompozycji nie jest trudne. Wystarczy ugotować ulubione warzywa, ułożyć na nich przesmażone lub zgrillowane mięso, zalać całość sosem beszamelowym lub śmietankowym i posypać serem - najlepiej niskokaloryczną mozzarellą. Danie przyprawione solidną porcją ziół uwolni swój aromat podczas podgrzewania, dzięki czemu posiłek w pracy będzie niemal tak samo apetyczny, jak od razu po wyjęciu z piekarnika.
Jeśli nie chcemy jeść w pracy kanapek, ale nie mamy też czasu ani energii na przygotowywanie ciekawszych posiłków na wynos, możemy zamówić również catering dietetyczny Lublin. W ramach diety pudełkowej każdego dnia otrzymamy wtedy lunch do pracy tak samo wartościowy, jak domowy obiad. Może to być sałatka, makaron z sosem, warzywne placki czy gulasz. Firma cateringowa ugotuje je za nas, a następnie dowiezie je pod wskazany adres. Dieta pudełkowa składa się z trzech lub pięciu posiłków dziennie, pokrywających łącznie całe zapotrzebowanie organizmu na kalorie. Posiłki są świeże, dobrze zbilansowane i przede wszystkim smaczne. Z cateringiem dietetycznym mamy szansę odżywiać się zdrowiej i wypracować lepsze nawyki żywieniowe. Opracowany przez dietetyka jadłospis dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Będzie także ciekawym urozmaiceniem kulinarnej monotonii, bowiem w menu diety pudełkowej potrawy powtarzają się niezwykle rzadko, a wiele z nich stanowi niebanalne połączenie smaków, inspirowane kuchniami całego świata.