Co musi wiedzieć wegetarianka w ciąży?

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywiania się, ale i styl życia, który z roku na roku zyskuje sobie coraz więcej zwolenników.

Panujące niegdyś mity o tym, że osoby niejedzące mięsa cierpią na liczne niedobory przechodzą do lamusa, a najnowsze badania jednoznacznie potwierdzają to, że osoby na diecie bezmięsnej mogą cieszyć się doskonałym zdrowiem. Dotyczy to również kobiet w ciąży.

Przyszłe mamy - wegetarianki nie powinny obawiać się ciąży, ponieważ zachowanie podstawowych zasad żywieniowych zapewni im i ich maleństwu zdrowie i szczęśliwe rozwiązanie. Mówią o tym nie tylko lekarze, ale również dietetycy. Warto wiedzieć, że Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wydało specjalne oświadczenie, które zostało skierowane do przyszłych mam niejedzących mięsa.

Stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego: diety wegetariańskie

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców. - to oficjalne stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego przekonuje, że dieta wegetariańska nie stanowi zagrożenia dla kobiety w ciąży i jej dziecka. Wręcz przeciwnie - dostarcza maluchowi i jego mamie codzienną dawkę witamin i mikroelementów, które są tak ważne w tym szczególnym czasie. Kluczem do sukcesu jest natomiast skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i ewentualna suplementacja, które pomogą uniknąć niebezpiecznych niedoborów.

Ciężarne wegetarianki i ich posiłki

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA) zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię u kobiet niejedzących mięsa i u pań je jedzących jest takie samo. Jedyny wyjątek stanowi żelazo, o którym nie powinny zapominać wegetarianki. Kobietom w ciąży pozostającym na diecie bezmięsnej zaleca się bowiem suplementację lub jedzenie zwiększonej ilości pokarmów zawierających ten pierwiastek. Poza tym wegetarianki powinny planować swój jadłospis tak, by dostarczać sobie składników odżywczych w ilości właściwej dla przyszłych mam. Panie niejedzące mięsa mogą więc z powodzeniem korzystać z Poradnika żywienia kobiet w ciąży opracowanego przy pomocy Instytutu Matki i Dziecka, który zawiera wiele cennych informacji dotyczących zapotrzebowania na składniki odżywcze u pań spodziewających się dziecka.

Najważniejsze składniki w diecie przyszłej matki - wegetarianki

Zarówno wegetarianki, jak i kobiety, w których diecie znajduje się mięso powinny pamiętać o racjonalnie rozplanowanej diecie. W związku z tym przyszła mama musi zadbać o najważniejsze składniki odżywcze, jakie pozwolą jej dziecku prawidłowo się rozwijać. Kobiety ciężarne nie mogą więc zapominać o witaminie B12, która zapobiega anemii i witaminie D oraz wapniu odpowiadającym za poprawne kształtowanie się kośćca. Ponadto w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć krwiotwórczego żelaza oraz niezwykle ważnego dla płodu kwasu foliowego. W ciąży niedobór folacyny może być bardzo niebezpieczny. Odpowiada ona bowiem za prawidłowy rozwój cewy nerwowej i pomaga uniknąć jej niezwykle groźnych i nieodwracalnych uszkodzeń. Wielu lekarzy zaleca suplementację kwasu foliowego w ciąży (link: http://www.swiadomemacierzynstwo.com/kwas_foliowy) ze względu na jego nietrwałość i niewielką ilość w pożywieniu. Ponadto przyszła mama musi pamiętać o tym, by w codziennych posiłkach dostarczać sobie pierwiastków takich jak: magnez, cynk czy jod. Istotne są oczywiście także witaminy. Poza wspomnianymi już witaminami z grupy B, w czasie ciąży nie może zabrać też witaminy C, A i E. Przyszła mama powinna również pamiętać o regularnych wizytach u lekarza, który sprawdzi, czy maluszek rozwija się prawidłowo i udzieli cennych porad dotyczących jadłospisu kobiety.

Jeszcze do niedawna wegetarianki, które planowały ciążę lub spodziewały się dziecka, musiały zmierzyć się z licznymi głosami krytyki, mówiącymi o tym, że dieta bezmięsna zaszkodzi maluchowi. Na szczęście rozwój medycyny jednoznacznie obala ten mit, a pojawiające się coraz częściej publikacje są opracowywane na najwyższym poziomie. Przyszła mama - wegetarianka czy weganka nie powinna więc martwić się, że jej dieta zaszkodzi dziecku. Przeciwnie - solidna porcja warzyw i owoców wyjdzie maluchowi na zdrowie.

Autor zewnętrzny

fot. swiadomemacierzynstwo.pl





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat