Panujące niegdyś mity o tym, że osoby niejedzące mięsa cierpią na liczne niedobory przechodzą do lamusa, a najnowsze badania jednoznacznie potwierdzają to, że osoby na diecie bezmięsnej mogą cieszyć się doskonałym zdrowiem. Dotyczy to również kobiet w ciąży.
Przyszłe mamy - wegetarianki nie powinny obawiać się ciąży, ponieważ zachowanie podstawowych zasad żywieniowych zapewni im i ich maleństwu zdrowie i szczęśliwe rozwiązanie. Mówią o tym nie tylko lekarze, ale również dietetycy. Warto wiedzieć, że Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wydało specjalne oświadczenie, które zostało skierowane do przyszłych mam niejedzących mięsa.
Stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego: diety wegetariańskie
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców. - to oficjalne stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego przekonuje, że dieta wegetariańska nie stanowi zagrożenia dla kobiety w ciąży i jej dziecka. Wręcz przeciwnie - dostarcza maluchowi i jego mamie codzienną dawkę witamin i mikroelementów, które są tak ważne w tym szczególnym czasie. Kluczem do sukcesu jest natomiast skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i ewentualna suplementacja, które pomogą uniknąć niebezpiecznych niedoborów.
Ciężarne wegetarianki i ich posiłki
Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA) zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię u kobiet niejedzących mięsa i u pań je jedzących jest takie samo. Jedyny wyjątek stanowi żelazo, o którym nie powinny zapominać wegetarianki. Kobietom w ciąży pozostającym na diecie bezmięsnej zaleca się bowiem suplementację lub jedzenie zwiększonej ilości pokarmów zawierających ten pierwiastek. Poza tym wegetarianki powinny planować swój jadłospis tak, by dostarczać sobie składników odżywczych w ilości właściwej dla przyszłych mam. Panie niejedzące mięsa mogą więc z powodzeniem korzystać z Poradnika żywienia kobiet w ciąży opracowanego przy pomocy Instytutu Matki i Dziecka, który zawiera wiele cennych informacji dotyczących zapotrzebowania na składniki odżywcze u pań spodziewających się dziecka.
Najważniejsze składniki w diecie przyszłej matki - wegetarianki
Zarówno wegetarianki, jak i kobiety, w których diecie znajduje się mięso powinny pamiętać o racjonalnie rozplanowanej diecie. W związku z tym przyszła mama musi zadbać o najważniejsze składniki odżywcze, jakie pozwolą jej dziecku prawidłowo się rozwijać. Kobiety ciężarne nie mogą więc zapominać o witaminie B12, która zapobiega anemii i witaminie D oraz wapniu odpowiadającym za poprawne kształtowanie się kośćca. Ponadto w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć krwiotwórczego żelaza oraz niezwykle ważnego dla płodu kwasu foliowego. W ciąży niedobór folacyny może być bardzo niebezpieczny. Odpowiada ona bowiem za prawidłowy rozwój cewy nerwowej i pomaga uniknąć jej niezwykle groźnych i nieodwracalnych uszkodzeń. Wielu lekarzy zaleca suplementację kwasu foliowego w ciąży (link: http://www.swiadomemacierzynstwo.com/kwas_foliowy) ze względu na jego nietrwałość i niewielką ilość w pożywieniu. Ponadto przyszła mama musi pamiętać o tym, by w codziennych posiłkach dostarczać sobie pierwiastków takich jak: magnez, cynk czy jod. Istotne są oczywiście także witaminy. Poza wspomnianymi już witaminami z grupy B, w czasie ciąży nie może zabrać też witaminy C, A i E. Przyszła mama powinna również pamiętać o regularnych wizytach u lekarza, który sprawdzi, czy maluszek rozwija się prawidłowo i udzieli cennych porad dotyczących jadłospisu kobiety.
Jeszcze do niedawna wegetarianki, które planowały ciążę lub spodziewały się dziecka, musiały zmierzyć się z licznymi głosami krytyki, mówiącymi o tym, że dieta bezmięsna zaszkodzi maluchowi. Na szczęście rozwój medycyny jednoznacznie obala ten mit, a pojawiające się coraz częściej publikacje są opracowywane na najwyższym poziomie. Przyszła mama - wegetarianka czy weganka nie powinna więc martwić się, że jej dieta zaszkodzi dziecku. Przeciwnie - solidna porcja warzyw i owoców wyjdzie maluchowi na zdrowie.
Autor zewnętrzny
fot. swiadomemacierzynstwo.pl