Co nieco o zdrowej diecie

Jak wprowadzić w życie zdrową dietę?
To co jemy, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Warto dokładnie przyglądać się więc temu, co nakładamy na talerz.

W świecie pełnym konserwantów i sztucznej żywności, mądre odżywianie to gwarancja prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jego układów i narządów. Wysoko przetworzone produkty żywnościowe to niestety plaga współczesnego rynku handlowego. Choć kosztuje to trochę czasu, starań i pieniędzy, warto ich dla własnego dobra unikać. Strońmy od zakupu towarów, w składzie których obecne są zagęstniki, barwniki, emulgatory, konserwanty. Spożywajmy produkty świeże, ekologiczne i o jak najprostszym składzie. Tylko wtedy nasze menu będzie zbliżone do tego, co nasz organizm naprawdę potrzebuje.

Warto powiesić sobie piramidę zdrowego żywienia w kuchni i często na nią spoglądać. Będzie nam ona przypominać o tym, jak komponować codzienne posiłki, aby wchłaniać wartościowe składniki, w odpowiednich proporcjach. Podstawą prawidłowego menu powinny być warzywa. To właśnie tych darów natury powinno trafiać do naszego żołądka najwięcej. Nasz organizm potrzebuje również owoców, ale powinno być ich trzy razy mniej niż warzyw. Korzystnym jest jednak wystrzeganie się spożywania owoców wieczorami, gdyż o tej porze nasza wątroba nie metabolizuje fruktozy. Bogactwem różnorodnej diety są spożywcze produkty sezonowe, mrożonki i kiszonki. Warto komponować posiłki sięgając właśnie po nie. Piramida zdrowego żywienia zaleca ponadto sięganie po produkty zbożowe. Najlepiej pełnoziarniste i nieoczyszczone. Kilka ich porcji każdego dnia to ogromna korzyść zdrowotna. Trzecią co do wielkości pozycję w piramidzie zdrowego żywienia stanowią produkty mleczne. Jeśli nie przepadamy za mlekiem, warto wyrobić w sobie nawyk kupowania serów twarogowych, jogurtów naturalnych, maślanek czy kefiru. Nasz organizm domaga się również około 150 gram mięsa i wędlin dziennie. Wegetarianie mogą oczywiście korzystać z zamienników tego produktu. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć tłuszczy, najlepiej dostarczanych w postaci naturalnej, czyli orzechów albo pestek.

Dietetycy i lekarze polecają spożywanie pięciu posiłków dziennie. Nie powinny one być zbyt ciężkostrawne ani zbyt obfite. Ważna jest regularność w dostarczaniu organizmowi energii, witamin i minerałów. Zbyt długie przerwy w konsumpcji posiłków nie są bowiem zdrowe.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat