Winogrona to ogromna skarbnica witamin i minerałów zbawiennie wpływających na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Zawarte w tych małych przepysznych kuleczkach polifenole odpowiedzialne są między innymi za zwalczanie wirusów w naszym organizmie. Warto więc skusić się na chociażby kilka sztuk dziennie, po to, aby zadbać o swój układ odpornościowy i wzbogacić swój jadłospis każdego dnia. Dodawane do owsianki owoce sprawią, że zwyczajne śniadanie nie będzie już takie nudne. Omlety z nimi i z bitą śmietaną zastąpią kupne gofry, a dodane owoce do drobiu nadadzą potrawie niepowtarzalnego charakteru niczym w ekskluzywnej restauracji z górnej półki. Zamrożone winogrona z powodzeniem zastąpią tradycyjne kostki lodu i sprawią, że drink czy zwyczajna lemoniada będzie wyglądała atrakcyjniej.
Ampeloterapia to nic innego jak leczenie winogronami. Praktyka ta musiała być skuteczna i nadal do takich należy, skoro zasłużyła na własne nazewnictwo. Znane od dawien dawna owoce warto docenić w naszej kuchni, jak również w kosmetyce. W salonach SPA czy w domowym zaciszu warto skusić się na zabieg na bazie winogronowych owoców. Ze zmielonych ziarenek winogron przygotować można w szybki i prosty sposób alternatywę dla tradycyjnego peelingu z soku zaś tonik, który wykazywał będzie właściwości zakwaszające i delikatnie złuszczające martwy naskórek.
Śmiało marsz po winogrona! Daj im szansę i przekonaj się czy rzeczywiście warto!
Emilia Sękowska
(emilia.sekowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com