Co warto jeść latem?
Lato jest idealnym okresem w roku, w którym pod dostatkiem mamy wiele świeżych warzyw i owoców – prawdziwe bogactwo witaminowe.
Dlatego też korzystajmy, póki możemy. Na co w szczególności zwrócić uwagę i dodać jako stały składnik naszej letniej diety?
- Szparagi – posiadają w sobie duże ilości białka, które pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych! To warzywo zawiera witaminę A i C, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek i dobrze wpływa na nasz układu krążenia.
- Truskawki – poza tym, że są przepyszne, mają wiele innych zalet. Są doskonałym źródłem mikro i makroelementów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Zawierają mnóstwo witaminy C, a także szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Zawierają także błonnik, który reguluje pracę naszych jelit oraz posiadają właściwości antynowotworowe.
- Botwinka – zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik zupy czy sałatek. Jest nie tylko niskokaloryczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa - usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby, pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a także chłodzi organizm. Doskonałą informacją jest to, że opóźnia procesy starzenia!
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com