Co warto jeść latem?

Owoce i warzywa latem.
Lato jest idealnym okresem w roku, w którym pod dostatkiem mamy wiele świeżych warzyw i owoców – prawdziwe bogactwo witaminowe.

Dlatego też korzystajmy, póki możemy. Na co w szczególności zwrócić uwagę i dodać jako stały składnik naszej letniej diety?

  • Szparagi – posiadają w sobie duże ilości białka, które pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych! To warzywo zawiera witaminę A i C, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek i dobrze wpływa na nasz układu krążenia.
  • Truskawki – poza tym, że są przepyszne, mają wiele innych zalet. Są doskonałym źródłem mikro i makroelementów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Zawierają mnóstwo witaminy C, a także szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Zawierają także błonnik, który reguluje pracę naszych jelit oraz posiadają właściwości antynowotworowe.
  • Botwinka – zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik zupy czy sałatek. Jest nie tylko niskokaloryczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa - usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby, pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a także chłodzi organizm. Doskonałą informacją jest to, że opóźnia procesy starzenia!


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat