Colostrum

Opublikowano: 2020-07-29
Cała prawda o colostrum.
Na czym polega jego moc?

Colostrum, czyli siara, jest naturalnym produktem gruczołów mlecznych ssaków. Colostrum powstaje w ostatnim okresie ciąży i jest produkowana do kilkudziesięciu godzin po porodzie, a następnie przekształcana jest w mleko. Colostrum jako pierwszy pokarm ssaków jest nie tyle posiłkiem (składniki w nim zawarte nie mają aż tak wielu składników odżywczych jak mleko), ile suplementem diety regulującym układ odpornościowy. Colostrum jako środek wspierający osłabioną odporność od wieków stosowany jest w tradycyjnej medycynie ludów Dalekiego Wschodu. Środek ten zrobił również furorę w Europie na dworach magnackich i królewskich. Siara też od dawna była postrzegana jako środek upiększający – i choć największą sławę zdobyły kąpiele w kozim mleku – siara była również używana w kuracjach odmładzających od najdawniejszych czasów. Była jednak ekskluzywnym produktem i nie każdego było na nią stać. Dzisiejsze techniki pozwalają na jego skuteczne pozyskiwanie, co powoduje jego większą dostępność oraz gwarancję wysokiej jakości produktu.

Colostrum ma żółtą barwę, gęstość większą niż mleko i lekko kwaśny odczyn, który wynosi 6,4 pH. Zawiera około 250 różnych substancji aktywnych, a także witamin i soli mineralnych. 60% masy siary stanowią białka i peptydy. Stężenie to stopniowo maleje na rzecz lipidów i cukrów, które stanowią główne składniki mleka. Białka colostrum należą do dwóch głównych grup. Są to białka serwatkowe (80%) i kazeinowe (20%).

Colostrum podawany jest doustnie (jako suplement diety) lub miejscowo. Najczęściej wspomaga on osłabiony układ immunologiczny, ale zyskał też uznanie w kosmetologii i medycynie estetycznej. Jego zastosowanie jest związane ze skuteczną regulacją i usprawnianiem przebiegu reakcji zapalnej, co doprowadza do zminimalizowania zniszczeń w tkankach wywołanych przez zapalenie. Ponadto w swoim składzie ma mnóstwo antyoksydantów, które wychwytują wolne rodniki  tlenowe i zapobiegają procesom starzenia się skóry. Ważną rolę przypisuje się też zawartym w colostrum czynnikom wzrostu IGF, EGF, VEGF, które występują w możliwie największym stężeniu w naturze. Odpowiadają one za regenerację naskórka, usprawniają i odbudowują tkanki.

Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat