Cukierki ziołowe o smaku lawendy i borówki

NOWOŚĆ! Verbena Lawenda - zdrowie i smak w jednym cukierku.
Pola lawendy, las pełen borówek - skojarzenia zapachów i obrazów są jak najbardziej na miejscu. Zioła i owoce. Kolory i aromaty. Czy tylko?

Ziołowe cukierki Verbena o smaku lawendy i borówki to pyszna porcja słodyczy z orzeźwiającym aromatem łąk i czystego, polskiego lasu. Okay, ale dlaczego połowa Polaków myli borówki amerykańskie z rodzimymi jagodami? Bo nie wie, jaka jest między nimi różnica, choć widoczna na pierwszy rzut oka. Otóż, borówki amerykańskie są większe niż jagody. Mają ciemnoniebieski kolor, a po ich przekrojeniu nie wypływa sok. Jagody są mniejsze, ciemniejsze, a ich sok jest brudzący i czerwono-fioletowy. Obie odmiany bogate są w witaminy i minerały i są jednymi z najzdrowszych owoców na świecie.  

Borówki amerykańskie wspomagają zapobieganie chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, spowalniają procesy starzenia komórek, regulują metabolizm, zwalczają wolne rodniki, chronią struktury DNA. Są niskokaloryczne (w 100 g jest to tylko 57 kcal) i zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego (w 100 g owoców 2,4 g), polifenole, witaminy: C, K1, E, B6, A oraz składniki mineralne: żelazo, miedź, mangan.

Lawenda to nie tylko piękny zapach. Jej kwiaty kryją w sobie wszystkie najbardziej pożądane składniki – jest w nich wyjątkowo duża ilość garbników (aż 12 proc.), a ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne. Ale najcenniejsze jest olejek eteryczny. W jego skład wchodzą substancje dość rzadkie w świecie roślinnym, ale o szerokim spektrum działania – linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol, a ponadto garbniki, cukry i związki mineralne. Ponadto, lawenda wpływa uspokajająco na układ nerwowy, łagodzi ból, skutki stresu, napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie. Lawenda wspomaga też układ trawienny, łagodzi kolki i wzdęcia.

Sposób produkcji cukierków Verbena
Metody upraw roślin leczniczych używanych w produktach marki Verbena, poczynając od selekcji sadzonek, kontrolę mikrobiologiczną po jakość gleby, pozwalają uzyskać doskonały smak. Z odpowiednio przygotowanych ziół i po ich obróbce, powstaje nadzienie. W czasie, gdy jest ono gotowane, przygotowuje się tzw. masę cukierkową. Ugotowane nadzienie, za pomocą specjalnego urządzenia jest łączone z masą cukierkową i z maszyny wychodzą świeże cukierki, które po stężeniu i schłodzeniu są pakowane

Jak należy delektować się cukierkami Verbena o smaku lawendy i borówki?
Cukierki należy wolno ssać, aby powoli uwalniały swe dobroczynne właściwości zawarte w nadzieniu.

Opakowanie: torebka 60 g, a w niej od 18 do 20 sztuk małych fioletowych cukierków zawiniętych w papierki.

  • Cena: ok. 2,89 zł

Fot. Verbena
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat