Cukiniowy zawrót głowy

Smaczna cukinia na zdrowie.
Dyniowate warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów.

Odmiana dyni zwyczajnej, kabaczek, czyli po prostu cukinia, na dobre weszły do menu większości domowych kuchni. Warzywo to przywędrowało do nas z Włoch. To właśnie w słonecznej Italii, pod koniec XIX wieku wyhodowano nowa odmianę kabaczka, którą nazywamy dziś cukinią. Poszczególne odmiany tego warzywa różnią się kolorami. Mogą być ciemnozielone, żółte lub pasiaste. Mało kto wie, że cukinia może mieć nawet 40 cm długości, ale najlepiej smakuje, gdy jest zrywana w momencie kiedy osiągnie ok. 15-20 cm.

Składniki odżywcze
Cukinia jest nieocenionym źródłem wartości dietetycznych. 100 gram zawiera tylko 15 kalorii, zatem można ją zjadać w dużych ilościach bez obaw o naszą figurę. Zawiera zarówno potas, żelazo, magnez, jak i witaminy: A, C, K, PP oraz B1. Poza tym w warzywie tym odnajdziemy również beta karoten. Do ogromnych jej zalet należy fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, które nie są dobre dla naszego organizmu. Cukinia ma właściwości odkwaszające, przez co pozytywnie wpływa na proces trawienia. Co ważne jest ona bardzo lekkostrawnym warzywem, stąd też mogą ją spożywać już półroczne dzieci.

Na surowo? A co z kwiatami?
Smażona, a może grillowana? Jak przyprawić? Te pytania zadaje sobie większość osób przygotowujących obiady. Jednak niewielu z nas wie, że warzywo to można z powodzeniem spożywać na surowo! Wówczas jest ono nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Zdecydowanie polecam pokrojenie cukinii w plasterki i przekąszenie między posiłkami. Również niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że kwiaty cukinii są jadalne! Pewnie jesteście zaskoczone tą informacją? Bardzo mało osób wie, że właśnie z kwiatów cukinii można przyrządzić przepyszne dania. Można przygotować je w cieście lub nafaszerować np. ricottą. Niestety w naszym kraju bardzo trudno kupić same kwiaty, które są niezwykle popularne we Włoszech.

Dodaj do ulubionych dań!
Cukinia w naszym kraju jest popularna od stosunkowo krótkiego czasu. Jednak szybko zyskała sympatię nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jak już wspominałam można jeść ją na surowo, jednak polecam ją także jako dodatek do dań. Możemy ją usmażyć na patelni i dodać do kopytek z sosem przygotowanym na bazie suszonych pomidorów i przecieru. Gwarantuję wam, że danie to zasmakuje nawet bardzo wybrednym osobom. Cukinia jest też idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, ale równie dobrze smakuje położona na pizzy. Warzywo to pasuje tak naprawdę do większości potraw, głównie za sprawą łagodnego smaku, zatem nie bójcie się eksperymentować.

Dobra dla podniebienia i dla zdrowia, więc czy pozostaje coś innego niż szybkie udanie się po cukinię na warzywny bazarek? Warto pamiętać, że najlepiej smakują owoce, które wyrastają w okresie letnim, od lipca do września.

Joanna Ulanowicz
(joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat