Cukrzyca w ciąży – czy można zapobiec?

Zapobieganie cukrzycy w ciąży.
Macierzyństwo to dla wielu kobiet spełnienie marzeń. Pragną chronić swoje dziecko już od samego poczęcia. Jednak nawet wtedy mogą pojawić się problemy, a jednym z nich jest cukrzyca ciążowa.

Cukrzyca ciążowa rozwija się między 24 a 28 tygodniem ciąży u ok. 3-8% mam. Jeżeli jest wcześnie wykryta, nie zagraża życiu ani mamy, ani maleństwa. Dlatego tak ważna jest samokontrola, dobre odżywianie i zdrowy tryb życia.

Czy jestem w grupie ryzyka?
Na cukrzycę w ciąży narażone są przede wszystkim te kobiety, u których występuje nadwaga, otyłość, nadciśnienie tętnicze, a także te, które urodziły więcej niż dwójkę dzieci. Uważać muszą również te mamy, których dziecko ważyło ponad 4 kilogramy lub te, które wcześniej przebyły cukrzycę ciążową. Jednak nie jest to regułą. U ok. 30% ciężarnych nie występowały żadne wskaźniki, które mogłyby oznaczać chorobę. Cukrzyca, która nie została wykryta lub została wykryta za późno, może mieć duże konsekwencje zarówno dla matki, jak i dziecka.  Może spowodować makrosomię, czyli nadmierny wzrost płodu w łonie matki, zaburzenia dróg oddechowych u dziecka po porodzie, a nawet może doprowadzić do obumarcia płodu.

Chroń siebie i swoje dziecko
Aby tak się nie stało, bardzo ważna jest kontrola cukru w naszym organizmie już od pierwszych tygodni ciąży. Na początku lekarz powinien zalecić zbadanie glukozy we krwi na czczo. Jeżeli wynik będzie prawidłowy, następne badanie powinno się odbyć dopiero w drugim trymestrze ciąży. W najbardziej zagrożonym okresie, czyli między 24-28 tygodniem ciąży, powinno wykonać się badanie, polegające na wypiciu roztworu 50g glukozy. Po około 30 minutach należy zmierzyć poziom cukru we krwi. Jeżeli będzie przekraczał 200mg/dl, to oznacza, że masz cukrzycę i jak najszybciej powinnaś zgłosić się do lekarza. Dodatkowo co miesiąc powinno się robić profilaktyczne badanie moczu, z którego również będziesz mogła dowiedzieć się o podwyższonym poziomie cukru.

Jeść dla dwojga, nie za dwoje
Po rozpoznaniu cukrzycy ciążowej, najważniejsza jest stała opieka lekarza, badania kontrolne, a także dieta. Jak wiadomo, kobiety ciężarne mają swoje zachcianki, więc bardzo ważne, aby wbrew wszystkiemu, zastosować się do obowiązującej diety. Oczywiście, główną podstawą każdego jadłospisu będzie unikanie cukrów prostych, co oznacza całkowite wyeliminowanie słodyczy, a także niektórych owoców, tj. banany, jabłka czy winogrona. Wskazane jest też spożywanie dużej ilości warzyw, wszelkiego rodzaju ryb, chudego mięsa, wędlin oraz jajek. Bardzo ważne, aby posiłki spożywać w mniejszych ilościach, ale często ( nawet od 6 do 8 posiłków dziennie) i o stałych porach. Jeśli mimo stosowanej poprawnie diety, poziom cukru we krwi dalej będzie wysoki, lekarz zapewne zaleci przyjmowanie leków. Jednak na pewno będą to leki dożylne, gdyż podczas cukrzycy ciążowej nie powinno przyjmować się leków doustnych.

Cukrzyca ciężarnych zazwyczaj po porodzie znika, jednak bardzo ważne, aby kobiety, które ją przebyły, zmieniły swój styl życia, gdyż za kilkanaście lat choroba ta może powrócić w innym typie.

Justyna Lutecka
(justyna.lutecka@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat