W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Cypr – wyspa Afrodyty

Opublikowano: 2018-05-05
Podróż na Cypr.
Dopiero co wiosna do nas zawitała i nieśmiało rozpieszcza nas swoja pogodą. Jednak na prawdziwe słońce i zieloną roślinność musimy jeszcze chwilę poczekać.

Na szczęście niedaleko nas są takie miejsca, do których wiosna przybyła już jakiś czas temu. Z tęsknoty za słońcem i zielenią przenieśmy się (chociaż mentalnie) na słoneczną wyspę - Cypr. Wiosna to idealna pora na zwiedzanie Cypru. Już w marcu jest tam ciepło. Nawet można kąpać się w morzu, bo woda ma 18 stopni Celsjusza. Najlepiej zrobić to w Petra Romiou, gdzie znajduje się skała, przy której  - jak głosi mit – wyłoniła się grecka bogini Afrodyta. Ponoć kilkukrotne opłynięcie skały zapewnia wieczną młodość i urodę. Warto więc spróbować.

Po orzeźwiającej kąpieli przyszedł czas na zwiedzanie. Niedaleko kurortu Limassol znajdują się malownicze ruiny miasta Kurion. Był w nim stadion, łaźnia, bazylika, agora (czyli rynek) oraz sanktuarium Apolla. Warto zajrzeć także do Chirokitia. To zabytkowa osada z jeszcze starszej epoki: neolitu. Małe kamienne domki zbudowane na planie kola dają wyobrażenie, jak żyli ludzie 9 tys. lat temu. Skarby architektury kryją się także w górach Troodos, które zajmują środek wyspy. Jednak bądźmy przygotowani na to, że temperatury w górach są niższe niż na wybrzeżu i trzeba zabrać cieplejsze ubrania. Jednak warto wybrać się na wyprawę, by zobaczyć prawosławny klasztor Kykkos. Zbudowany z kamienia z białymi kolumnami wygląda wspaniale na tle surowego górzystego krajobrazu.

Co warto spróbować? Ser halloumi zajmuje ważne miejsce w tamtejszej kuchni. Smaży się go, grilluje, dodaje do supa trachanas, potrawy przypominającej naszą owsiankę. Meze to tradycyjne przystawki: oliwki, pieczywo z pastami, hummus. Musaka z ziemniaków, bakłażana, mielonej baraniny lub wieprzowiny jest najpopularniejszym daniem na Cyprze. Do niego lampka wina, koniecznie z tutejszej winnicy.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność
Reklama