Cytrynowa babka wielkanocna

Wielkanocny przepis kulinarny.
Tradycyjna babka to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. W okresie Świąt Wielkanocnych to obowiązkowa pozycja na każdym stole.

Cytrynowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciast (500g) np. marki Ocelio
  • 150 g masła lub bezglutenowej margaryny
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cytryna
  • cukier puder
  • olej
  • bezglutenowa bułka tarta lub pokruszone bezglutenowe ciasteczka

Wykonanie:

  1. Do mieszanki dodać rozpuszczone masło lub margarynę, cukier, jajka i mleko.
  2. Do masy dodać sok z cytryny i startą skórkę z cytryny
  3. Formę do babki posmarować olejem, oprószyć bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami.
  4. Ciasto piec przez 40 minut w temperaturze 170 st.
  5. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia w formie. Wyłożyć i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Fot. Ocelio
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat