Czarny bez i cynk

Bezcenne dla zdrowia twojej rodziny.
Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i gardła.

Jest korzystny dla prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, przyczynia się do utrzymania dobrego fizycznego samopoczucia. Czarny bez wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn. Cynk wpływa pozytywnie na układ odpornościowy organizmu. To prawdziwe must have jesiennej apteczki. 

Sposób numer 1 – syrop z czarnego bzu
Jeśli sama zbierasz owoce czarnego bzu, to musisz pamiętać o tym, że we wszystkich częściach świeżej rośliny oraz w niedojrzałych owocach znajdują się substancje, które są trujące dla ludzi. Usuwa je wysoka temperatura, czyli gotowanie i smażenie – koniecznie bez przykrycia. Dlatego nie daj się skusić na skubnięcie owocu z grona, chyba że masz pewność, że owoc jest dojrzały. Uważaj również w kuchni, w trakcie przygotowywania przetworów, żeby owoce nie wpadły w łapki twojego dziecka.

Maj i czerwiec to idealny okres na zbieranie kwiatów czarnego bzu, po owoce należy wybrać się w sierpniu i wrześniu. Z kwiatów możemy przygotować pyszny i zdrowy syrop. Wystarczy dobry widelec i odrobina cierpliwości. Kwiaty od łodyżek należy oddzielić właśnie widelcem, a następnie zalać je wrzątkiem i pozostawić na 12 godzin. Po odcedzeniu zalewamy wcześniej przygotowanym syropem z cukru, wody i cytryn. Odstawiamy na 48 godzin, następnie znowu odcedzamy i przelewamy do mniejszych pojemników.

Sposób numer 2 – dżem lub marmolada z czarnego bzu
Z owoców czarnego bzu możemy także przygotować dżem czy marmoladę. Wystarczy pamiętać o proporcjach (kilogram owoców na kilogram cukru) i zarezerwować sobie trochę czasu. Ugotowane owoce wymagają przetarcia przez sito, bo zawierają w sobie drobne pestki. Potem gotujemy je razem z cukrem, aż cukier się rozpuści i całość zgęstnieje. Pamiętajmy o częstym mieszaniu, żeby nasz dżem się nie przypalił. Następnie przekładamy go do wyparzonych słoików i gotowe! Zapas zdrowia wędruje na półkę, by wspierać układ immunologiczny naszej rodziny.

Sposób numer 3 – nalewka z czarnego bzu
Ten sposób przeznaczony jest wyłącznie dla osób dorosłych. Niestety – sposób przygotowania jest dość skomplikowany i czasochłonny. Owoce czarnego bzu trzeba umyć, osuszyć, wsypać do naczynia, zalać spirytusem i zostawić w ciemnym i ciepłym miejscu. Po miesiącu zawartość filtrujemy i dodajemy syrop z wody i cukru, po kolejnym tygodniu znowu filtrujemy zawartość i rozlewamy do butelek. Potem wystarczy poczekać pół roku i nalewka będzie gotowa.

Sposób numer 4 – dajemy cynk
Ponieważ nasz organizm nie potrafi magazynować cynku, musimy go dostarczać codziennie –  w miarę możliwości z pożywieniem. Duże ilości cynku występują między innymi w ostrygach, serze ementaler, wątróbce czy otrębach i zarodkach pszennych. O ile jednak otręby i zarodki dość łatwo przemycić w codziennej diecie, o tyle codzienne jedzenie wątróbki, ostryg czy ementalera może być dość kłopotliwe.

Sposób numer 5 – czarny bez i cynk z apteki
Jeśli jednak nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, troszkę przeraża Cię przyniesienie do domu trującej rośliny, albo po prostu wolisz spędzić ten czas na zabawie z dzieckiem, to możesz też sięgnąć po syrop Cerutin Junior. W składzie tego suplementu diety znajduje się czarnu bez i cynk. W dziennej porcji syropu, czyli 30 ml znajduje się aż 1320 mg czarnego bzu i 7,5 mg cynku, co stanowi 75% dziennego zapotrzebowania. Taki syrop warto mieć w domu jesienią i zimą.

Fot. SEMPER Media
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat