Czas na warzywa – przydomowa uprawa to samo zdrowie

Przygotowujemy przydomową uprawę warzyw.
Pandemia wpłynęła na nasze życie niemal w każdej jego dziedzinie. Pielęgnacja ogrodu i zakładanie własnych upraw znacznie zyskały na popularności. Kojący wpływ natury, poprawa wyglądu otoczenia, chęć nowych wyzwań i żywność, lepszej jakości skłoniły nas do głębszego przyjrzenia się własnym ogrodom.

Szczególnym upodobaniem cieszą się na nowo odkryte ogródki warzywne. Wystarczy kawałeczek gruntu i zestaw dobrych nasion, by skosztować pysznych, ekologicznych plonów.

Dla kogo przydomowy warzywnik

Samodzielna uprawa warzyw ma nam wiele do zaoferowania. Świeże jarzyny stanowią źródło witamin i substancji pozytywnie wpływających na stan naszego zdrowia. Lepiej przyswajalne składniki odżywcze i ograniczenie sztucznych substancji  występujących w masowo uprawianych warzywach to profity dla naszych organizmów. Tanie nasiona, sadzonki, niezbyt skomplikowana uprawa oraz sposobność sadzenia na niewielkiej przestrzeni to zalety warzyw. Ogród warzywny jest ekonomiczny, jedynie czego potrzebuje to poświęcenia naszego czasu i energii. Jeśli mamy odrobinę samozaparcia, lubimy aktywne spędzanie czasu i namacalne rezultaty naszej pracy  to uprawa warzyw jest doskonałym zajęciem.

Jakie warunki musi mieć warzywnik

Do podstawowych warunków, jakie musimy spełnić, zakładając warzywnik, należy wybór miejsca. Słoneczny kawałek gruntu, osłonięty od wiatru i spalin z ulicy będzie idealnym miejscem na nasze uprawy. Rozważmy też wygodę przy pielęgnacji. Ważna jest odległość od źródła wody lub usytuowanie pojemnika do gromadzenia deszczówki. Innym, ale niemniej ważnym czynnikiem jest jakość gleby. Dla większości warzyw odpowiednia jest przepuszczalna, żyzna, szybko nagrzewająca się ziemia. Oprócz jakości ziemi istotne jest jej przygotowanie. Oczyszczenie z chwastów i kamieni, przekopanie i początkowe nawiezienie to absolutnie minimum przed założeniem zagonów z warzywami.

Wybór warzyw

Odmian i rodzajów nasiona warzyw jest bardzo dużo. To, co wybieramy do uprawy, powinno być przede wszystkim tym, co lubimy jeść. Biorąc pod uwagę nasze preferencje kulinarne, mamy pewność, że nasze plony będą ze smakiem wykorzystane. Niemniej ważnym warunkiem jest dostosowanie gatunków do warunków, jakimi dysponujemy w ogrodzie. Często wybór gatunków jest dyktowany powierzchnią, którą możemy wykorzystać. Do większego warzywnika możemy wybrać odmiany silniej rosnące np. cukinie. W malutkim ogródku zdecydujmy się na warzywa, które można zjadać na bieżąco po zbiorze.  Wybór gatunków i odmian oferowanych na rynku jest ogromny. Do warzyw, które zawsze się udają i są chętnie spożywane, zalicza się: rzodkiewki i sałaty, rukolę, koper, pietruszkę naciową, buraczki, fasolkę szparagową, marchew karotkę, szpinak, szczypiorek i cebulę (sadzoną z dymki). Przy wyższych aspiracjach warto spróbować uprawy ogórków, pomidorów zwłaszcza odmian koktajlowych, mniej znanych gatunków sałaty. Na początek wybierajmy kilka gatunków, najlepiej przeznaczonych do bezpośredniego wysiewu do gruntu. Kiedy siać warzywa dowiesz się tutaj.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat