Czas na hummus!

Hummus świetnie sprawdza się jako baza do przekąsek podczas przyjęć.
Hummus to jedna z najpopularniejszych na świecie past. Ma wiele wersji, ale podstawą wszystkich są ciecierzyca i tahini.

Świetnie sprawdza się nie tylko w zestawie z pitą, ale może być wykorzystany jako podstawa pysznych i efektownych przekąsek podczas przyjęć. My polecamy szybkie i łatwe w przygotowaniu crostini z zielonym hummusem i plastrami wegetariańskimi. Wystarczy 20 minut i kilka składników by zachwycić gości kolorowymi mini-kanapkami!

Crostini z zielonym hummusem i plastrami wegetariańskimi

Porcje: 2
Czas: 20 minut
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 200 g ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki (waga po odcieku)
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść liści bazylii
  • 50 g mrożonego groszku
  • 60 g pasty tahini
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól do smaku
  • Pół opakowania plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Kilka oliwek do dekoracji
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy w kromki, opiekamy z obu stron na patelni grillowej, aż stanie się chrupiąca. Groszek umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy. W pojemniku blendera umieszczamy odsączoną ciecierzycę, czosnek, bazylię, groszek, pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Blendujemy, dolewając w trakcie kilka łyżek zimnej wody, do uzyskania preferowanej konsystencji. Pomidorki kroimy na pół. Oliwki pozbawiamy pestek. Plastry wegetariańskie kroimy na cztery części i każdą zawijamy w rulonik. Opieczone kromki smarujemy hummusem, nakładamy rulonik z plastra wegetariańskiego z brokułem, kawałek pomidora, oliwkę. Dekorujemy listkami bazylii.

Wskazówka: Hummus można wzbogacić o dodatek liści rukoli lub świeżego szpinaku.

Smacznego!

Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat