Czas zacząć sezon na szparagi

Szparagi w boczku - przepis kulinarny.
Białe, zielone, a może fioletowe?

Szparagowe żniwa trwają najlepsze. Choć smakiem apetycznych pęczków cieszymy się nieco ponad 2 miesiące, to warto na nie czekać, ponieważ lista ich zalet jest bardzo długa. To smaczny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Jak przygotować smakowite potrawy z wykorzystaniem szparagów? Przedstawiamy kilka pomysłów.

Szparagi w boczku

Składniki:

  • Boczek wędzony JBB
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Sól

Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki, a następnie polewamy oliwą i solimy. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat