Czego nie powinno zabraknąć w jesiennym menu

Naleśniki gryczane ze smalcem wegańskim i pieczonymi warzywami - przepis kulinarny.
Choć letnia obfitość warzyw i owoców już za nami, nadal mamy mnóstwo możliwości przygotowania zdrowych, wartościowych posiłków.

Ważne, by dbać o różnorodność i sięgać po takie produkty, które oferują nam nie tylko smak, ale też porcję witamin, składników mineralnych i innych cennych substancji odżywczych. Przygotowując jadłospis na tę porę roku, z pewnością warto sięgnąć po:

  • warzywa korzeniowe – są dostępne przez cały rok i stanowią doskonałą bazę do wielu potraw, np. rozgrzewających zup kremów, zapiekanek warzywnych, sosów do makaronu, farszu do naleśników.
  • kasze – przez wielu wciąż niedoceniane, stanowią bardzo wartościowy składnik dań. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek, zapiekanek. Idealne na każdą porę dnia – również na śniadanie! Szczególnie warto zwrócić uwagę na kaszę jaglaną, otrzymywaną z ziaren prosa. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Kasza jaglana Sante dostarcza witamin z grupy B (tiaminy, witaminy B6, ryboflawiny) oraz cennych składników mineralnych: miedzi, cynku, żelaza, fosforu i magnezu.
  • produkty pochodzenia roślinnego – to doskonała propozycja dla wszystkich, nie tylko wegan, wegetarian czy fleksitarian. Wzbogacenie diety w tego typu produkty przyniesie korzyści każdemu z nas. Najprościej zacząć od wprowadzenia do codziennej diety kilku „zamienników” produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgnąć po warzywne „smarowidła”, takie jak Smalec wegański z jabłkiem i cebulką Lovege – na bazie białej fasoli, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Ten warzywny smalec stanowi dobre źródło białka. Można go używać nie tylko do pieczywa, ale też tortilli, wytrawnych gofrów czy farszu do naleśników. Mleko można zastąpić napojami roślinnymi, które są doskonałe do spożycia bezpośredniego, jak również mają wiele kulinarnych zastosowań – do zup, naleśników, placuszków, deserów, wypieków. Powinniśmy wybierać takie napoje, które mają dobry skład – jak Napój ryżowy z linii Sante Organic. Ma on certyfikat BIO, co oznacza, że produkt nie zawiera pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są genetycznie modyfikowane.
  • super żywność – czyli produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej. W jesiennym menu doskonale sprawdzi się komosa ryżowa. Quinoa Sante wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego oraz minerałów: fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Jest również źródłem witaminy B2 oraz niacyny. Smaczna, sycąca i pożywna, może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Doskonała jako składnik jesiennych sałatek.
  • aromatyczne przyprawy – chili, cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa. Przyjemnie rozgrzewają i ożywiają smak każdego dania. Doprawiając potrawy, warto otworzyć się na kulinarne eksperymenty i nowe doznania smakowe.

Ceny:

  • Kasza jaglana Sante – ok. 3,5 zł/op. 350 g
  • Smalec wegański z jabłkiem i cebulką Lovege – ok. 5 zł/ op. 175 g
  • Napój ryżowy Sante Organic – ok. 9,3 zł/ op. 1 l
  • Quinoa Sante – 7,6 zł/ op. 250 g


Naleśniki gryczane ze smalcem wegańskim i pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • szklanka Napoju sojowego z wapniem Sante Organic
  • 2 szklanki wody lekko gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli Sante
  • Smalec wegański z jabłkiem i cebulką Lovege
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, szczyptę soli i wlewamy napój sojowy Sante Organic, wodę mineralną oraz olej. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem, wylewamy ciasto, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron do zarumienienia.
  2. W tym czasie pieczemy warzywa. Marchewkę, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  3. Gotowe naleśniki smarujemy smalcem wegańskim Lovege z jabłkiem i cebulką, układamy pieczone warzywa i składamy na pół.

Fot. Sante
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat