Czekoladowe ciasto z truskawkami

Idealne na lato! Pyszne czekoladowe ciasto z truskawkami i McVitie’s Digestive Milk Chocolate.
Sezon na truskawki w pełni! Przystępna cena i ten smak…

Rano możesz  dodać je do śniadaniowej owsianki, w porze lunchu ciekawie wzbogacą sałatkę z kozim serem, a makaron z truskawkami to obiadowa klasyka, którą chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Polskie słodkie truskawki to także idealny składnik deserów. Dzisiaj proponujemy przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i ciasteczkami McVitie’s Digestive Milk Chocolate.

Lista zakupów:
Składniki na biszkopt:

  • 50 g (3 ciastka) McVitie's Digestive Milk Chocolate
  • 30 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru


Składniki na krem waniliowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g jogurtu waniliowego
  • 80 g cukru
  • 200 g śmietany


Składniki na krem truskawkowy:

  • 6 płatów białej żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 200 g śmietany


Dodatkowo
:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany


Wartość kaloryczna na porcję:
ok. 297 kcal, białko: 7 g, tłuszcze: 16 g, węglowodany: 29 g

Przygotowanie:
Pokruszone ciasteczka McVitie’s wymieszaj z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubij trzepaczką na jasną, kremową masę jajka, cukier i 2 łyżki gorącej wody. Mieszankę mąki i ciastek połącz z ubitą masą, a następnie przełóż całość do zatrzaskowej formy (Ø 26 cm) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: 160 °C) i piecz przez ok. 20 min.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika pozostaw go do ostygnięcia. W między czasie posiekaj czekoladę i roztop ją w garnku (na małym ogniu) dodając 50 g śmietany. Następnie na wystudzony biszkopt nałóż łyżką czekoladową masę i odstaw do zastygnięcia. Pora na przygotowanie kremu waniliowego. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie lekko odciśnij i roztop w małym garnku na słabym ogniu. Dodaj do żelatyny 2 łyżki jogurtu, zamieszaj, dodaj resztę i ponownie zamieszaj. Otrzymany krem odstaw na ok. 15 min. do wystygnięcia. Następnie ubij na sztywno śmietanę i dodaj do wystudzonego kremu. Po kremie waniliowym przyszedł czas na przygotowanie kremu truskawkowego. Podobnie jak poprzednio zaczynamy od namoczenia żelatyny. Kolejno kroimy umyte truskawki w ćwiartki i za pomocą widelca rozcieramy je na puree, dodając cukier. Lekko ogrzane 3 łyżki puree połącz z odciśniętą żelatyną, jednocześnie mieszając. Truskawkową masę studź przez ok. 15 min. Na koniec ubij na sztywno śmietanę i dodaj do kremu.
Na środek biszkoptu nałóż ok. 1/5 kremu truskawkowego. Następnie dodaj na środek kremu truskawkowego ok. 1/5 kremu waniliowego.  Powtarzaj czynność naprzemiennie tak długo, aż zużyjesz obydwa kremy, a na masie powstanie wzór strucli. Tort wstaw do lodówki na ok. 4 godziny, aby stężał. Jeśli nie zużyłeś wszystkich truskawek możesz je wykorzystać do udekorowania ciasta razem z listkami mięty i pokruszonymi ciasteczkami McVitie’s Digestive Milk Chocolate. Smacznego!

Fot. McVitie’s
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat