Czemu dieta śródziemnomorska jest inna niż wszystkie?

Dieta jest inna niż wszystkie - śródziemnomorska.
Zastanawiasz się dlaczego warto pokochać dietę śródziemnomorską i czym różni się ona od innych diet? Czy to możliwe by nie rezygnować z pysznych potraw i mimo wszystko tracić zbędne kilogramy?

Dieta śródziemnomorska jest inna niż wszystkie diety na których byłaś, a mianowicie nie liczy się na niej kalorii. Zamiast spędzać wiele czasu na żmudnym podliczaniu wszystkiego, co zjadłaś danego dnia, należy skupić się na zamianie produktów niewskazanych, takich jak na przykład niezdrowe tłuszcze nasycone, na zdrowsze alternatywy. Zrób porządki w kuchni i zamień masło na oliwę, czerwone mięso na drób i ryby, a pełne cukru desery i słodycze zastąp pysznymi owocami. Postaw na pełne smaku warzywa i rośliny strączkowe, które zapewnią uczycie sytości na dłużej. Nie musisz też rezygnować z pełnoziarnistego pieczywa, wina czy kalorycznych orzechów, pamiętaj jednak by jeść je w rozsądnych ilościach.

Nie jesteś pewna, jak mimo braku zakazu jedzenia pieczywa czy makaronów, nie zjadać ich w zbyt dużych ilościach? Zadbaj o to, by dodatki były odpowiednie. Pełnoziarniste pieczywo jedzone wraz z pełnymi zdrowych tłuszczy hummusem czy dobrej jakości oliwą z oliwek zaspokoją apetyt i ucieszą kubki smakowe. Dieta śródziemnomorska nie wyklucza tłuszczy, wybierając mądrze i unikając wysoko przetworzonej żywności i tłuszczy nasyconych nie szkodzimy swojemu zdrowiu, wręcz przeciwnie.

Dodatkowym atutem tej diety jest jej ogromna różnorodność. Szukaj swoich inspiracji wśród kuchni greckiej, włoskiej, hiszpańskiej, tureckiej i marokańskiej. Zadbaj o to, by nie spożywać czerwonego mięsa i pełnotłustego nabiału. Komponuj swoje posiłki z dużej ilości świeżych warzyw, zdrowych tłuszczy i kasz czy pełnoziarnistych makaronów. Nie zapominaj także o przyprawach - aromatyczne liście laurowe, kolendra, czosnek oraz inne zioła nadadzą potrawom tyle smaku, że łatwiej będzie ci ograniczyć spożycie soli, której na ogół spożywamy zbyt dużo.

Zdrowa dieta często zdaje się też kłócić się z dniem pełnym zajęć, gdy nie możesz sobie pozwolić by spędzić wiele godzin na przygotowywaniu skomplikowanych posiłków. Nie musisz się jednak o to martwić przechodząc na dietę śródziemnomorską. Kuchnia ta jest bowiem prosta i nie wymaga dużych nakładów pracy. Weźmy za przykład meze, tapas czy antipasti – są to zestawy drobnych przekąsek, takich jak świeże i grillowane warzywa, pasty warzywne, hummus i sosy jogurtowe podawane z pełnoziarnistym pieczywem. Przygotujesz je szybko i są sycące, a zarazem lekkie.

Jakich błędów się wystrzegać? Najczęściej porzucamy dietę, bo jesteśmy po prostu głodne. Jednak w przypadku żywienia w stylu śródziemnomorskim, dużo łatwiej o uczucie sytości, zwłaszcza jeśli zastosujemy się również do stylu jedzenia związanego z tą dietą - poświęć posiłkom odpowiednią ilość czasu, nie rozpraszaj się telewizją czy telefonem i ciesz się każdym kęsem. Pracując nie tylko nad tym co jesz, ale też nad swoim sposobem życia, działasz na korzyść dla swojego zdrowia. Prawie wszystkie produkty dozwolone na diecie śródziemnomorskiej są bowiem dobre dla twojego serca. Oliwa z oliwek i orzechy pomagają obniżyć zły cholesterol, a świeże warzywa, owoce i strączki pomagają utrzymać czyste tętnice. Dodatkowo większa ilość ryb w diecie wspomaga obniżenie ciśnienia krwi. Unikanie wysoko przetworzonej żywności i prowadzenie diety bogatej w antyoksydanty pomoże ci zachować młodość i przytomność umysłu na dłużej.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat