Czerwone curry z owocami morza i dorszem

Przepis na czerwone curry z owocami morza i dorszem.
Porcja dla 4-5 osób.

Składniki:

  • opakowanie muli
  • opakowanie krewetek w pancerzach
  • filet z dorsza
  • czerwona pasta curry
  • imbir
  • papryczka chili
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • kolendra
  • liście limonki kafir
  • sok z jednej limonki
  • trawa cytrynowa
  • mleczko kokosowe
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • sos chili słodko - ostry
  • olej roślinny
  • cukier brązowy


Przygotowanie:

  1. Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju z łyżką pasty curry.
  2. Po dwóch minutach dorzucamy imbir pokrojony w cienkie paseczki oraz trawę cytrynową zmiażdżoną i posiekaną.
  3. Po chwili dorzucamy cukinię i paprykę pokrojone w ćwiartki.
  4. Gdy minie 5 minut smażenia, dolewamy łyżkę sosu sojowego, rybnego i chili oraz mleczko kokosowe.
  5. Po zagotowaniu sosu dodajemy liście limonki kafir i gotujemy na wolnym ogniu.
  6. Dorzucamy owoce morza oraz dorsza pokrojonego w spore kawałki, przykrywamy i dusimy 10 minut.
  7. Na koniec dodajemy sok z limonki i brązowy cukier.
  8. Podajemy z ryżem jaśminowym posypane dużą ilością kolendry.

Smacznego!

Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)

Fot. pixabya.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat