Czerwone curry z owocami morza i dorszem
Porcja dla 4-5 osób.
Składniki:
- opakowanie muli
- opakowanie krewetek w pancerzach
- filet z dorsza
- czerwona pasta curry
- imbir
- papryczka chili
- cukinia
- papryka czerwona
- kolendra
- liście limonki kafir
- sok z jednej limonki
- trawa cytrynowa
- mleczko kokosowe
- sos sojowy
- sos rybny
- sos chili słodko - ostry
- olej roślinny
- cukier brązowy
Przygotowanie:
- Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju z łyżką pasty curry.
- Po dwóch minutach dorzucamy imbir pokrojony w cienkie paseczki oraz trawę cytrynową zmiażdżoną i posiekaną.
- Po chwili dorzucamy cukinię i paprykę pokrojone w ćwiartki.
- Gdy minie 5 minut smażenia, dolewamy łyżkę sosu sojowego, rybnego i chili oraz mleczko kokosowe.
- Po zagotowaniu sosu dodajemy liście limonki kafir i gotujemy na wolnym ogniu.
- Dorzucamy owoce morza oraz dorsza pokrojonego w spore kawałki, przykrywamy i dusimy 10 minut.
- Na koniec dodajemy sok z limonki i brązowy cukier.
- Podajemy z ryżem jaśminowym posypane dużą ilością kolendry.
Smacznego!
Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabya.com