Czy burger bez mięsa to prawdziwy burger?

Wegetariański burger też może smakować znakomicie.
Wygląda jak mięso, smakuje prawie jak mięso, a mięsem nie jest. Fani burgerów, którzy wykluczają mięso ze swojej diety mogą wciąż jeść burgery, ale w oryginalnej wersji. Poznaj amerykańskiego smash burgera w wersji dla wegetarian.

Coraz więcej osób wybiera życie bez mięsa lub produktów pochodzenia odzwierzęcego. Według badań* przeprowadzonych w 2021 roku, średnio aż 20% Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa. Dla jednych to idea wynikająca z przekonań, dla innych kwestia zdrowotna, a kolejne osoby wymieniają doznania smakowe. Powstaje coraz więcej restauracji dla wegan i wegetarian, a fani między innymi warzyw strączkowych mogą najeść się do syta i wybierać w bogatych w ciekawe pomysły kompozycjach menu.

Co ciekawe, wegetariańskie mogą być także burgery, choć na myśl jako pierwsze przychodzi nam mięso zamknięte w bułce. Smashny Burger to lokal, który istnieje na mapie Warszawy od kwietnia 2021. W swojej ofercie posiada burgera Veggy, w którym zamiast wołowiny Black Angus, zamknięty jest grillowany kotlet z Beyond Meat. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się białko, którego źródłem jest groch, zaś śladowe ilości buraków nadają burgerowi mięsistej czerwieni. Poza tym w składzie znajduje się olej kokosowy i skrobia ziemniaczana, która zapewnia apetyczną soczystość.

“Mam świadomość, że jest coraz więcej osób, które nie jedzą mięsa. Wychodząc im naprzeciw, mamy w swojej ofercie burgera z roślinnym zamiennikiem. Do produkcji veggy smash burgera wykorzystujemy Beyond Meat. Wielu z naszych Gości wręcz nie wierzy, że jest to burger bez mięsa, ponieważ niewiele różni się w smaku od wołowiny. Choć zawsze jest to kwestia gustu i upodobań.” - mówi Lucas Pollier, właściciel Smashny Burger.

Kulka "mięsa" w burgerze veggy jest smażona na grillu i rozbijana cienko przy pomocy prasy aż do intensywnego jej wysmażenia (podobnie jak w przypadku mięsa pochodzenia zwierzęcego). Pozostałe składniki veggy burgera to ser cheddar, poszatkowana sałata, cebula pokrojona drobno w kostkę, domowe pikle i specjalny sos.

Czym tak właściwie jest smash burger w wersji wegetariańskiej?
Technika przyrządzania smash burgera polega na umieszczeniu roślinnej wersji “mięsa” Beyond Meat na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej stosunkowo cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. To, co dzieje się później, nazywa się reakcją Maillarda, którą w XX wieku opracował francuski chemik Louis-Camille Maillard. Seria tego typu reakcji występuje przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry.  Podobnie jak w przypadku karmelizacji, reakcja ta tworzy subtelną skórkę, dzięki czemu kotlet jest jednocześnie chrupiący i soczysty oraz zostaje nasycony bardzo specyficznym smakiem.

Tworząc Smashny Burger, Lucas Pollier, francuski przedsiębiorca, chciał wprowadzić nowy sposób wytwarzania burgerów na scenie street foodu w Polsce. Veggy Burger to również ciekawe rozwiązanie dla osób, które na co dzień są fanami wołowiny, ale mają ochotę aby spróbować czegoś nowego.

*raport „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!"

Fot. SMASHNY
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat