Czy krojenie ma znaczenie?

Poznaj praktyczne wskazówki i posługuj się nożem niczym zawodowy szef kuchni.
Prawidłowe krojenie produktów jest niezwykle istotnym procesem podczas przygotowywania potraw. To właśnie płynne i umiejętne posługiwanie się nożem, obok dodania przypraw czy marynat, decyduje o intensywności smaku potrawy. Warto więc podejść do tej czynności z niezwykłą dbałością. Poznaj praktyczne wskazówki kulinarnych ekspertów Victorinox i dowiedz się, jak odpowiednio pokroić warzywa, wołowinę oraz ryby, aby w pełni delektować się ich smakiem.

Warzywa
Krojenie jest sztuką. Doskonale wiedzą o tym Francuzi odpowiedzialni za stworzenie fachowej terminologii krojenia znanej na całym świecie. Ich bogata kultura kulinarna, a tym samym zamiłowanie do jedzenia pozwoliło wyróżnić następujące techniki krojenia warzyw: w plasterki (vichy), w zapałki (julienne), w słupki (batonnets) oraz w kostkę – bardzo drobną (brunoise) od 1-2 mm, klasyczną (macedoine) o bokach do 5 mm, grubą i nieregularną (mirepoix) od 1-3 cm czy pokrojoną na kształt rombów i kwadratów (paysanne). Nie bez powodu wyróżniono tyle sposobów krojenia. To właśnie w dużej mierze od grubości kawałków warzyw zależy jakość potrawy.

Do wykorzystania powyższych technik pomocny może okazać się nóż Santoku. Przy jego pomocny błyskawicznie pokroi się m.in. cebulę w perfekcyjną kostkę. Natomiast nóż do pomidorów wyposażony w ząbkowaną krawędź zapewnia gładkie cięcie – nawet w przypadku gładkiej skórki dojrzałych pomidorów.

Wołowina
W przypadku mięs, odpowiednia technika krojenia jest równie ważna. Nie tylko zapewni ona smakowity wygląd, ale także wpłynie na soczystość kawałka. A to właśnie ta cecha jest najbardziej docenianą przez mięsożernych smakoszy. Jak więc pokroić wołowinę, która uchodzi za niełatwą w przygotowaniu? Przede wszystkim należy dobrać odpowiednie narzędzia, bo choć jest ona delikatnym mięsem, wymaga ostrego noża. Pozwoli on uniknąć szarpania wołowiny, a tym samym ułatwi uzyskanie odpowiedniej wielkości kawałków. Do pokrojenia tego rodzaju mięsa najlepiej sprawdzą się noże do porcjowania, trybowania czy tasaki np. od Victorinox.

Krótkie i ostre ostrza do trybowania to idealne narzędzia do oddzielania mięsa od kości. Te wąskie, ostro zakończone są nieco elastyczne, co zapewnia większą precyzję krojenia – jednym, gładkim ruchem aż do kości. Pozwala to odkrawać mięso, nie niszcząc jego tkanki. Zachowując nienaruszoną powierzchnię mięsa, gwarantujemy jego soczystość i odpowiednią wilgotność podczas gotowania.

Samą wołowinę kroimy w poprzek włókien, tak aby kawałki były miękkie i soczyste. Pokrojone wzdłuż sprawią, że mięso stanie się twarde i niesmaczne.

Ryby
Pokrojenie świeżej ryby również nie obejdzie się bez wskazówek. Te najlepiej stosować krok po kroku, wykorzystując do krojenia ryb dedykowane ostrza. Pierwszą czynnością podczas przygotowania ryby jest odcięcie jej głowy tuż za skrzelami nożem do porcjowania. Następnie nożem do filetowania należy rozciąć jej tułów (od góry do ogona), przesuwając go wzdłuż kręgosłupa. Używając tego samego ostrza należy oddzielić górną połowę ryby, a następnie jej szkielet. Usunięcie tłustych płatów brzusznych, podstawy płetwy ogonowej oraz innych tłuszczów to kolejne czynności, które należy wykonać. Warto również pozbyć się skóry fileta, przesuwając ostrze noża od ogona ku głowie. Tak przygotowana i oczyszczona ryba nadaje się do doprawienia, a następnie do delektowania się jej delikatnym smakiem.

Przygotowanie rodzinnego obiadu, codziennych posiłków czy uroczystej kolacji nie obejdzie się bez krojenia. Warto więc nauczyć się kilku technik oraz wyposażyć się w noże i akcesoria kuchenne, z którymi gotowanie ulubionych potraw, nawet tych wymagających, stanie się prawdziwą przyjemnością.

Fot. Victorinox
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat