Czy powinniśmy unikać węglowodanów?

Unikanie węglowodanów - czy warto?
Węglowodany zawsze miały złą reputację wśród ludzi pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy lub utrzymać wagę, a mnóstwo diet opiera się na ich redukcji lub całkowitej eliminacji. Czy słusznie?

Czy jeśli chcemy schudnąć, faktycznie powinniśmy całkowicie unikać węglowodanów? Wręcz przeciwnie, jednak należy wiedzieć, jaki rodzaj węglowodanów wybierać. Będzie nam znacznie łatwiej, jeśli zaczniemy postrzegać jedzenie, jako paliwo dla naszego organizmu. Węglowodany dzielą się na dwie grupy – węglowodany proste i złożone. Te pierwsze dostarczają nam paliwa, które bardzo szybko zostaje spalone i zużyte, rozkładając się w naszym organizmie na cukry proste, dlatego należy ich unikać. By spalić węglowodany złożone nasz organizm potrzebuje więcej czasu, dzięki czemu sycą na dłużej i są bardziej wartościowe.

Dlaczego nie należy całkowicie eliminować węglowodanów z diety? Węglowodany to nie tylko cukier – te najwyższej jakości zawierają wiele składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe, magnez, kompleks witamin z grupy B czy cynk. Jeśli całkiem ograniczymy ich spożycie odbieramy sobie również dobre źródło ważnych składników odżywczych. Dieta całkowicie eliminująca węglowodany może doprowadzić do niedoborów między innymi błonnika oraz powodować spalanie białka by pozyskać energię, co utrudnia przyrost tkanki mięśniowej.

Jakie produkty zatem wybierać, by dostarczyć organizmowi węglowodanów złożonych? Najprościej jest zacząć od wyboru pieczywa i tutaj dobrze jest wyrobić sobie niezwykle przydatny nawyk czytania składu produktów, które kupujemy. Należy wybierać chleb z pełnoziarnistej mąki, czyli z takich zbóż jak żyto, owies, jęczmień czy pieczywo razowe (pełnoziarniste). Dobrym źródłem złożonych węglowodanów są również warzywa strączkowe, takie jak czerwona czy biała fasola, soczewica czy groch. By urozmaicić dietę spróbuj również mniej popularnych ziaren, takich jak komosa ryżowa czy kasza bulgur, a także najmodniejszej ostatnio w Polsce kaszy jęczmiennej. Jeśli lubisz ryż, zdecydowanie wybieraj ryż brązowy, ponieważ biały po przetworzeniu traci wiele wartości odżywczych, między innymi błonnik.

Jak najprościej ograniczyć węglowodany prosty w naszej diecie? Łatwym sposobem ograniczenia węglowodanów w diecie jest również unikanie napojów, szczególnie tych gazowanych. Zawierają one zazwyczaj nie tylko cukier, ale też słodziki, syrop kukurydziany czy glukozowo - fruktozowy w ogromnych ilościach. Puszka typowego napoju gazowanego zawiera aż 40 gram węglowodanów pochodzących z cukrów w nim zawartych.

Co zatem z owocami? Ze względu na cukier można je zaliczyć do węglowodanów prostych, jednak dalej pozostają zdrowym wyborem. Owoce zawierają błonnik, który zwalnia proces rozkładu cukrów w organizmie; są również bogate w witaminy i minerały. Warto sięgać po owoce z dużą ilością błonnika, takie jak gruszki, jabłka czy owoce jagodowe. Unikaj jednak soków i jedz świeże owoce, jeśli to możliwe koniecznie ze skórką.

Kontrolując nie tyle ilość, a jakość przyjmowanych przez nas węglowodanów nie tylko możemy utrzymać naszą wagę, jak i również zrzucić zbędne kilogramy. Nie należy całkowicie eliminować tej grupy produktów, jeśli nie ma do tego jasnych zaleceń lekarskich, co niestety jest konieczne w przypadku niektórych chorób. W przeciwnym razie węglowodany złożone stanowią wartościowy element zdrowej diety.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat