Czy wino jest zdrowe?

Zdrowe wino - czy to możliwe?
Lampka wina do obiadu czy kolacji jest zapisana w naszej świadomości jako zdrowy i rozsądny wybór, ale czy słusznie?

Naukowcy zgadzają się, iż czerwone wino pite w rozsądnych ilościach może pomóc chronić serce, redukować zły cholesterol oraz zapobiegać zakrzepom krwi. Pozostają jednak spory o to, co dokładnie znajduje się w winie, powodując jego pozytywne działanie. Według niektórych naukowców zawdzięcza ono swoją dobrą sławę antyoksydantom występujących w dużym stężeniu, w tym komponentowi znajdującemu się w skórkach winogron zwanego resweratrolem. Substancja ta ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko występowania różnych chorób, pomaga walczyć z nowotworami oraz ogólnie wpływa pozytywnie na stan zdrowia, a także wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Jednak jej działanie testowano jedynie w warunkach laboratoryjnych, nie ma więc potwierdzonego wpływu tej substancji na organizm ludzki.

Winu przypisuje się również działanie antydepresyjne, poprawę stanu żył, czy też zmniejszenie ryzyka występowania raka piersi ze względu na zawarte w skórkach oraz pestkach winogron duże stężenie chemikaliów powodujących spadek estrogenu i wzrost testosteronu. Badania przeprowadzone na ludziach wykazały również wpływ regularnego spożycia wina na uniknięcie demencji starczej. Potwierdzono również wpływ win na ochronę komórek mózgowy podczas zawału serca, poprawę pracy płuc oraz zapobieganie raka płuc. Kolejne badania odnoszą się do zapobiegania chorób wątroby, zwiększanie poziomu zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 orz zapobieganie prostacie i cukrzycy typu drugiego.

Nie mamy wielu dobrych wiadomości dla fanów białego wina. Zawiera ono więcej cukru i mniej minerałów, niż czerwone wino przez co ma zdecydowanie mniej wartości prozdrowotnych. Znajdziemy jednak w nim również dużą ilość antyoksydantów (większą, niż w czerwonym winie), które sprawiają, iż również może być ono pite dla profilaktyki chorób nowotworowych. Według przeprowadzonych badań może mieć ono również wpływ na spadek wagi.

Podsumowując, wino może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, niestety jednak badania nie potwierdzają, iż picie lampki wina może rzeczywiście wpłynąć na wydłużenie naszego życia, czy skutecznie zapobiec zawałowi, chorobom serca. Jeśli więc nie pijasz wcale alkoholu, nie warto robić wyjątku nawet dla czerwonego wina

Wszystkie informacje w powyższym artykule odnoszą się do picia jednego kieliszka czerwonego wina dziennie. Żaden alkohol, nawet pod wieloma względami zdrowe wino, pity w nadmiarze nie przyniesie pozytywnego wpływu na nasz organizm. Jeżeli nie potrafisz poprzestać na jednej lampce wina, lepiej nie decyduj się na nie wcale.

Joanna Złomańczuk
(joanna.zlomanczuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat