Czym powinny wyróżniać się dobre garnki do gastronomii?

Dobre garnki do gastronomii - czym powinny się wyróżniać?
Każdy właściciel lokalu działającego w branży gastronomicznej musi zainwestować w szereg sprzętów i akcesoriów. Jednymi z najbardziej potrzebnych elementów są garnki. Ze względu na ich intensywną eksploatację, muszą być wyjątkowo wytrzymałe, a przy tym solidnie wykonane. Wybierając każdy garnek należy zwrócić uwagę na wiele jego cech, tak aby użytkowanie było maksymalnie komfortowe i bezproblemowe. Czym zatem powinny wyróżniać się tego typu akcesoria, aby posłużyły jak najdłużej?

Podstawowe cechy dobrych garnków gastronomicznych

Asortyment zaliczany do wyposażenia kuchennego jest wyjątkowo zróżnicowany, dlatego jego wybór nie jest prosty. Na jakie cechy trzeba zwrócić uwagę w pierwszej kolejności?


  • Materiał - to jeden z najważniejszych aspektów, wpływających nie tylko na szybkość przyrządzania dań, ale również wytrzymałość garnków. Nie warto wybierać akcesoriów wykonanych z niskiej jakości materiałów, które choć kuszą znacznie niższą ceną zakupu, w krótkim czasie przestaną się nadawać do gotowania i trzeba będzie wyłożyć pieniądze na kolejne egzemplarze. Najlepszym wyborem będzie garnek z wysokiej jakości stali nierdzewnej, aluminium, żeliwa lub miedzi. Właściciele obiektów gastronomicznych najczęściej decydują się na stal szlachetną, ze względu na jej trwałość, łatwość utrzymania w czystości i bezpieczny charakter.
  • Pojemność - ta cecha powinna być dopasowana do wielkości naszego lokalu, mocy przerobowych oraz maksymalnej liczby gości jaką może pomieścić obiekt. Jeśli ruch jest dosyć intensywny, małe egzemplarze okażą się niewystarczające, a praca mało wydajna. W takich przypadkach na wyposażeniu musi znaleźć się garnek o pojemności zbliżonej do 100 l. Gdy prowadzimy niewielką, kameralną knajpę, wystarczające będą modele o pojemności kilkudziesięciu litrów.
  • Bezpieczeństwo - podczas pracy na kuchni wiele czynności jest wykonywanych w szybkim tempie, niejednokrotnie w stresie i bez zastanowienia. Z tego względu, warto zaopatrzyć się w garnki, które zapewniają możliwie wysokie bezpieczeństwo użytkowania. Bardzo ważna jest obecność nienagrzewających się uchwytów oraz ich mocne przymocowanie do powierzchni.
  • Łatwość utrzymania w czystości - podstawową zasadą jest zainwestowanie w garnki, które można myć w zmywarce. Część egzemplarzy trzeba jednak myć ręcznie i w takich przypadkach zwróćmy uwagę na to czy utrzymanie higienicznego charakteru będzie trudne i czasochłonne. Resztki jedzenia najczęściej zbierają się w zagłębieniach, a ich usunięcie wymaga dokładnego szorowania.
  • Szybkość nagrzewania się - ta cecha jest bardzo ważna i bezpośrednio przekłada się na szybkość gotowania i co za tym idzie, krótszy czas wydawania posiłków. Co więcej, dobre przewodzenie ciepła wpływa na równomierne ogrzewanie potraw, które dzięki temu smakują znacznie lepiej. Ważnym aspektem dla właścicieli restauracji jest także to, że wybierając taki garnek oszczędza się na energii elektrycznej lub gazie.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas wybierania garnków do gastronomii?

Firmy oferujące garnki gastronomiczne mają w swojej ofercie zarówno wersje wysokie, średnie i niskie, a także rondle, garnki do duszenia, mleka, ryb, przygotowywania sosów, gotowania szparagów i wiele innych modeli. Warto pamiętać o tym, aby zaopatrzyć się tylko w te egzemplarze, które faktycznie mogą być potrzebne. Jeśli okaże się, że czegoś nam brakuje, lepiej dokupić akcesoria w późniejszym terminie niż wydać pieniądze przedwcześnie i nie używać niektórych akcesoriów.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat