Czystość od kuchni

MEDISEPT Spray do dezynfekcji powierzchni.
Kuchnia to wyjątkowe miejsce w każdym domu.

Nie tylko przyrządzamy tu codziennie potrawy, eksperymentujemy z nowymi smakami i planujemy kolejne diety, ale także spędzamy wiele czasu na rodzinnych posiłkach czy plotkach przy kolacji z przyjaciółmi. W kuchni jednak znajduje się także całe mnóstwo zarazków, na których działanie jesteśmy narażeni. Zamiast się ich bać, sprawdź, jak sobie z nimi radzić.

W kuchni zarazki mają wymarzone warunki do tego, żeby się namnażać, a następnie rozprzestrzeniać po całym domu. Wbrew obiegowej opinii, że to łazienka jest najbardziej niehigienicznym pomieszczeniem w domu, to właśnie w kuchni bytuje najwięcej zarazków. Ich rozwojowi sprzyjają zwłaszcza resztki organiczne, które znajdują się na blatach kuchennych, stołach, podłodze, deskach do krojenia, w okolicach zlewu czy kosza na odpadki. Dlatego warto przestrzegać kilku prostych zasad, które pomogą ograniczyć rozwój zarazków. Między innymi należy za każdym razem zakrywać kosz na śmieci. Dzięki temu nie tylko unikniemy nieprzyjemnego zapachu, ale także uniemożliwimy owadom dostęp do resztek jedzenia i przenoszenia ich. Dobrym pomysłem jest także zastąpienie drewnianych desek do krojenia plastikowymi, gumowymi lub kamiennymi. Na tych materiałach mikroorganizmy trudniej się osadzają, a jednocześnie łatwiej się je czyści. Wszystkie nieużywane produkty lub pozostałości po posiłkach powinny zaś być szybko zabezpieczane i chowane do lodówki.

Rozwojowi bakterii i grzybów bardzo sprzyja wilgoć. Dlatego takie przedmioty, jak wilgotne ręczniki, ścierki kuchenne i mokre gąbki do zmywania stanowią idealne środowisko do ich rozwoju. Szczególnie niehigieniczne bywają w naszych kuchniach zmywaki. Udowodnili to między innymi niemieccy naukowcy w badaniu, którego wyniki zostały opublikowane w Scientific Reports. Na jednym centymetrze kwadratowym gąbki do zmywania badaczy wykryli… 54 biliony komórek bakterii! Aby uniknąć namnażania się w ich powierzchni bakterii, należy je regularnie prać oraz wymieniać. Ta sama zasada dotyczy pozostałych tekstyliów kuchennych. Eksperci z amerykańskiej agencji Centres for Disease Control and Prevention radzą, aby zmywaki każdego dnia wkładać na 30 sekund do mikrofalówki lub umieszczać je wraz z naczyniami w zmywarce. Dzięki temu znacznie zmniejszymy ilość mikroorganizmów znajdujących się na gąbce.

Zwykłe wyczyszczenie i umycie kuchennych przedmiotów rzadko jednak wystarcza, aby pozbyć się większości potencjalnie szkodliwych zarazków. Znacznie większą skuteczność zagwarantuje profesjonalny preparat do dezynfekcji, taki jak MEDISEPT Spray do dezynfekcji powierzchni. Wygodny w aplikacji spray na bazie alkoholu zabija bakterie, grzyby i wirusy, w tym rotawirusy, bakterie Salmonelli czy bakterie E.coli. Już po 60-ciu sekundach od spryskania powierzchnie są wolne od zarazków. Co szczególnie warto dezynfekować? Deski do krojenia, okolice zlewu, uchwyty do szafek, szuflad, włączniki światła, klamki, na których zbierają się zarazki przenoszone na dłoniach czy półki w lodówce, na których przechowujemy jaja, mięso oraz nieumyte owoce i warzywa.

O czym jeszcze warto pamiętać? O higienie samych rąk! To poprzez dłonie przenosimy najwięcej infekcji. Ręce należy dokładnie myć za każdym razem przed przygotowywaniem jedzenia, po dotknięciu surowego mięsa, zwłaszcza drobiu, a także jaj, surowych warzyw i owoców.

MEDISEPT Spray do dezynfekcji powierzchni: Pojemność: 100 ml / Cena: 11,99 zł
Produkt dostępny w sklepach sieci Rossmann i Kaufland.

Fot. Medisept
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat