Dania gotowe sprzymierzeńcem diety?

Dania gotowe FROSTA - mrożonki, które pomogą Ci w diecie!
Pizza, zupy, pierogi, kotlety… Tak najczęściej kojarzymy dania gotowe – jako wysokokaloryczne i pełne konserwantów zamienniki domowego obiadu. I zazwyczaj sięgamy po nie tylko w awaryjnych sytuacjach.

Tymczasem mogą one sprzyjać dbającym o linię i z powodzeniem stanowić element zbilansowanej diety. Życie w pośpiechu często wymaga od nas jedzenia przy biurku, w aucie czy podczas innych czynności. Nie mamy czasu na jedzenie, a co dopiero na jego przygotowanie. Nawet największa motywacja do schudnięcia lub utrzymania diety nie może konkurować z brakiem czasu, dlatego na rynku pojawiają się kolejne pozycje w asortymencie dań gotowych, które wystarczy włożyć do mikrofali lub piekarnika. Z jednej strony ratują nam życie w sytuacji, kiedy brakuje czasu na kuchenne eksperymenty, z drugiej jednak pozostaje obawa, że ich zawartość to nie do końca to, czego byśmy oczekiwali od zbilansowanej diety. Czy jest zatem złoty środek? Tak - mrożone dania gotowe.

Jak to jest z tymi mrożonkami – dobre czy nie?
Z badań marki FRoSTA* wynika, że aż 35% Polaków sądzi, że produkty mrożone pełne są konserwantów i dodatków do żywności, a 38% nie wie, co o nich myśleć. Tylko 33% ankietowanych uważa, że mrożone dania gotowe są zdrowe! Tymczasem okazuje się, że producenci coraz częściej wykluczają dodatki do żywności ze składów swoich produktów.

W naszych daniach używamy wyłącznie świeżych ziół i  warzyw, a mintaja filetujemy i mrozimy bezpośrednio po połowie, na pokładzie statku. Wierzymy, że dania mrożone nie wymagają stosowania substancji dodatkowych, dlatego wykorzystujemy wyłącznie naturalne składniki. Nasze dania przyprawiamy tak, jak robimy to w domu – mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Manager firmy FRoSTA.

Aż 56% Polaków* nie wierzy lub nie wie, że mrożone dania gotowe mogą znaleźć się w zbilansowanej diecie. Dlaczego warto włączać je do codziennego menu, wyjaśnia Anna Radowicka, dietetyk:

Mrożone dania to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji, a chcą zjeść ciepły posiłek. Dzięki mrożeniu zachowujemy w jedzeniu witaminy i składniki mineralne. Najważniejsze jest, aby w żywności dostarczać sobie tych elementów, których potrzebujemy, dlatego duże znaczenie ma jej skład - im krótszy, tym lepszy. Najlepiej bez żadnych dodatków do żywności.

Smaczne i niskokaloryczne
Drugą kwestią, którą warto poruszyć, jest oczywiście smak i wartość energetyczna posiłków. Z badań wynika, że już 32% ankietowanych Polaków używa mrożonych dań gotowych będąc na diecie. Warto pamiętać, że dania gotowe to nie tylko fast-food! Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które nie wymagają dużego nakładu czasu, są smaczne, a przy tym mogą okazać się sprzymierzeńcem diety – czy to odchudzającej, czy po prostu zbilansowanej.

Przykładowo, Toskańskie warzywa na patelnię FRoSTY mają jedynie 43 kcal na 100 g produktu, Warzywne Curry z Batatami - 81 kcal na 100 g, a Mexican Chicken – 98 kcal na 100 g. Odpowiednio zwiększona, w zależności od potrzeb, porcja, stanowi pełnowartościowy obiad. Dodatkowo, każde z tych dań przygotuje się już w około 10 minut, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i dbających o dietę.

* Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.

Fot. FRoSTA
Informacja prasowa
























Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat