Dekorujemy stół w ogrodzie

Dekoruj z Bonami.
Śniadanie na tarasie, grill z przyjaciółmi, a może rodzinny podwieczorek serwowany na kocyku – w letnie dni przenosimy jadalnię do ogrodu, zapraszamy najbliższych i celebrujemy smaki.Śniadanie na tarasie, grill z przyjaciółmi, a może rodzinny podwieczorek serwowany na kocyku – w letnie dni przenosimy jadalnię do ogrodu, zapraszamy najbliższych i celebrujemy smaki.

O tym, że posiłek na dworze smakuje najlepiej, nie trzeba nikogo przekonywać. Co zrobić jednak, by nasze dania zachwyciły również oczy?

Gdy robi się ciepło, trudno usiedzieć nam w domu. W poszukiwaniu słońca i letniego wiatru serwujemy posiłki na dworze. Przecież wystarczy nawet nieduży stolik na balkonie, aby móc cieszyć się wakacyjną pogodą i ulubionymi smakami. Jednak poza kulinarnym kunsztem liczy się też sposób podania dania. Na wrażenia smakowe wpływają bowiem wszystkie zmysły – również zmysł wzroku. Wspólnie ze stylistami ze sklepu internetowego Bonami.pl przedstawiamy najmodniejsze trendy i sprawdzone triki do wykorzystania w letnich aranżacjach. Wszystko po to, by oprócz ciała nakarmić również oczy.

Smaki dzieciństwa
Dla wielu z nas najlepsze smaki kojarzą się dzieciństwem i wakacjami. To dania przygotowane przez nasze mamy i babcie. Choć trudno skopiować ich smak, możemy oszukać zmysły. Pomogą nam w tym odpowiednio dobrane dodatki – im bardziej rustykalne, tym lepiej. W takiej sielskiej aranżacji, przypominającej leniwe popołudnia u babci na wsi, sprawdzą się kamionkowe talerze, emaliowane naczynia i kubeczki z prostymi dekoracjami (liście, kwiaty, ptaki), grube szkło, metalowe koszyki na owoce, a także tekstylia w kratkę lub folklorystyczne wzory. Kilka elementów retro, znalezionych na strychu lub kupionych na targu staroci, doda stylizacji autentyczności. Całości dopełnią praktyczne akcesoria, jak chociażby klasyczna patera lub etażerka do serwowania ciast i przekąsek, a także słój z dozownikiem, który można wypełnić orzeźwiającą lemoniadą.

W stylu „eko”
Podstawą stylizacji „eko” są naturalne materiały (często z recyklingu), minimalizm, a także ziemista paleta barw, na którą składają się beże i brązy. Świetnie w tej stylizacji sprawdzą się lniane tkaniny w postaci obrusów, bieżników czy serwetek. Naczynia, sztućce i tekstylia powinny być proste, bez zbędnych upiększeń, wzorów i dekoracji. Kupujemy tylko to, czego naprawdę potrzebujemy, a posiadanym już rzeczom staramy się przywrócić dawny blask. Zamiast wazonu, możemy wykorzystać butelkę, a za lampion posłuży słoik. W końcu styl „eko” to też świadoma konsumpcja. W tej aranżacji możemy sobie pozwolić na artystyczny miszmasz i wykonane samodzielnie dekoracje. Z myślą o środowisku naturalnym powstały między innymi produkty marki Ego Dekor oraz Esschert Design. W ofercie można znaleźć szklanki, słoiki, talerze czy karafki, których materiał został pozyskany ze szkła z recyklingu. Do kompletu na eko-stole użyj drewnianej miski na owoce lub deski do serwowania serów i wędlin. Z kolei jednorazowe talerzyki z liści palmowych i papierowe słomki przydadzą się podczas przyjęcia przy grillu.

Morskie inspiracje
Podstawą tej stylizacji są biało-niebieskie kompozycje i marynistyczne motywy. Styliści Bonami radzą jednak unikać zbyt dużej liczby dosłownych ozdób. By podkreślić wakacyjny luz, postaw na zastawę stołową w kojących odcieniach niebieskiego, które dobrze współgrają z drewnianymi dodatkami i kolorowymi tekstyliami, na przykład czerwonymi lub żółtymi. Możesz też wybrać naczynia i tekstylia w biało-niebieskie paski lub z delikatnym wzorem w rybki. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej eleganckiego, wybierz styl Hampton. W tych aranżacjach wyczuwalna jest atmosfera luksusowego kurortu, a obok naturalnych materiałów (lnu, bawełny, sznurków, juty, wikliny) pojawiają się kryształy, elegancka ceramika, szklane lampiony, a także złote lub srebrne dodatki (sztućce, maselniczki, sosjerki).

W sercu dżungli
Ten trend jest już na topie od kilku sezonów, a motywy roślinne na dobre zagościły w naszych wnętrzach oraz w dekoracji ogrodu. W tropikalnej stylizacji króluje kolor zielony. Z talerzy, miseczek i szkła w różnych odcieniach zieleni można tworzyć zaskakujące kompozycje. Na rynku nie brak również projektów naczyń ozdobionych egzotyczną roślinnością. By nie przytłoczyły wyglądu dań, lepiej stosować je z umiarem, niech służą jako dekoracja a nie główny motyw letniej stylizacji stołu. Wbrew pozorom w stylu a’la dżungla odnajdą się również minimaliści. Im eksperci ze sklepu internetowego Bonami.pl rekomendują zakup zastawy z materiału przypominającego naturalny kamień. Kropką nad „i” są czarne matowe sztućce, misa z drewna egzotycznego, a także podkładki pod naczynia w kształcie liści. Do ozdoby najlepiej użyć egzotycznych owoców – rozproszone na stole będą wesołym akcentem kolorystycznym wśród wszechobecnej zieleni.

Fot. Bonami.pl
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat