Polacy są coraz bardziej wymagający, a kto choć raz skosztował prawdziwego włoskiego espresso, będzie chciał zrobić je również samodzielnie. Dlatego zaczynamy eksperymentować z „małą czarną”. Sprawdźmy zatem, jak zrobić we własnej kuchni idealne espresso, cafe americano czy caffè latte, których nie powstydziłby się najlepszy barista.
Włoskie espresso
Ojczyzną espresso, niepoprawnie nazywanego w Polsce „ekspresso”, jest Italia. To właśnie we Włoszech u progu XX wieku wymyślono gorącą kawę przygotowywaną w ekspresie ciśnieniowym. Sama nazwa „espresso” pochodzi od słowa „espressivo”. Oznacza ono w języku włoskim „wyrazisty” bądź „wyraźny” i taka też powinna być klasyczna filiżanka „małej czarnej”, którą pierwotnie pito właściwie w biegu. Obecnie ten rodzaj kawy jest popularny w zasadzie na wszystkich kontynentach, ale urósł też do miana symbolu Włoch. To właśnie tam w kawiarniach bariści zaserwują nam idealne espresso.
Jak przygotować doskonałe espresso?
Doskonałe espresso ma około 25-35 ml objętości i serwuje się je w porcelanowych filiżankach o grubych ściankach. Kluczem do sukcesu przy przyrządzaniu espresso jest zachowanie ustalonych przez Istituto Nazionale Espresso Italiano warunków. Do przyrządzenia jednej filiżanki tego napoju potrzebne są:
Ekstrakcja kawy powinna trwać 23-27 sekund, a do filiżanki powinno trafić espresso o temperaturze około 67 stopni Celsjusza. W kawiarniach można spotkać się z sytuacją, gdy espresso podawane jest ze szklanką niegazowanej wody mineralnej. Potrzebna jest ona do przepłukania kubków smakowych, aby później bez przeszkód móc rozkoszować się smakiem podanej kawy.
Espresso niezbędne do kawy americano i latte
Pomimo szerokiego wyboru różnego rodzaju kaw, wiele z nich bazuje na klasycznym espresso. Między innymi jest to kawa americano, powstała z inicjatywy amerykańskich żołnierzy stacjonujących w czasie II wojny światowej na Starym Kontynencie. Dla nich tradycyjne włoskie espresso było stanowczo zbyt mocne, dlatego prosili o dolewanie do niego gorącej wody. Kawa americano może być podawana w objętości od 30 ml w przypadku tzw. short americano po 470 ml, kiedy udział prawdziwego espresso w napoju kawowym jest nieznaczny.
Kolejną kawą przyrządzaną z espresso jest caffè latte, nazywane również „latte”. Należy jednak pamiętać, że we Włoszech zamówienie „latte” najprawdopodobniej będzie skutkować zaserwowaniem nam szklanki mleka. Caffè latte to kawa złożona ze spienionego mleka i porcji espresso. Zasada jest prosta: do wysokiej filiżanki należy wlać kawę espresso i dodać do niego przygotowaną uprzednio mleczną piankę. Metoda wykonania caffè latte różni się od innej, podobnej kawy – latte macchiato, gdzie najpierw w szklance powinno znaleźć się spienione mleko, a później dolewana jest powolutku po ściance kawa.
Kawa americano, espresso i caffè latte w zaciszu własnego domu
Wiemy już, jak przyrządzić tradycyjnymi metodami, z wykorzystaniem ekspresu ciśnieniowego, poszczególne rodzaje kaw we własnej kuchni. Jednak jeśli brakuje nam na co dzień czasu, a chciałybyśmy móc raczyć siebie i swoich gości pysznymi, samodzielnie przyrządzonymi kawami, możemy zdać się na kapsułkowy ekspres do kawy, taki jak NESCAFÉ Dolce Gusto. Zdecydowanie ułatwi nam to przygotowanie ulubionej kawy.
Fot. Materiały zewnętrzne