Deser z białego ryżu z truskawkami

Deser z białego ryżu z truskawkami i ciasteczkami zbożowymi - przepis kulinarny.
Sezon na truskawki w pełni. Z tej okazji polecamy przepis na ryżowy deser z truskawkami, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Deser z białego ryżu z truskawkami i ciasteczkami zbożowymi

Składniki:

  • 100g ryżu białego Halina
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 250g wody
  • 2cm kory cynamonu
  • 1 duża łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 500g truskawek
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100g pokruszonych ciasteczek zbożowych

Metoda:

  1. W rondelku z przykrywką zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu, w razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania.
  2. Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut. Połowę truskawek miksujemy, a drugą połowę kroimy w ćwiartki.
  3. Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser.
  4. Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek.
  5. Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek. Dodajemy do deseru. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki.

Smacznego!

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat