Deser idealny na upalne dni

Opublikowano: 2020-07-30
Zielone serniczki z herbatą matcha - przepis kulinarny.
W czasie letnich upałów nie mamy ochoty na włączanie piekarnika. To okres, w którym idealnie sprawdzają się lody oraz słodkości podawane na zimno.

Jednym z niezawodnych przepisów na orzeźwiający deser jest sernik. I chociaż przepisy babci są najlepsze, od czasu do czasu warto nieco urozmaicić sposób jego przygotowania. Wypróbujcie nasz przepis na zielone mini serniczki podane z owocami sezonowymi!

Pierwsze wzmianki o przepisach na sernik pojawiały się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Możemy więc przyjąć, że deser doskonalono przez ponad 2 tysiące lat! Na świecie istnieje wiele odmian ciasta i sposobów jego przyrządzania. Najbardziej znane są serniki: „wiedeński” – klasyczny, bez kruchego spodu, za to z dużą ilością bakali, a także „nowojorski” – lekki i delikatny, bazujący na kremowej konsystencji sera. Jednak naszym zdaniem do perfekcji doprowadziły go nasze mamy i babcie. Żaden deser nie smakuje tak, jak ten przygotowany ze starej rodzinnej książki kucharskiej. Czasami jednak warto pokusić się o eksperymenty i zaskoczyć bliskich innowacyjną wersją ulubionych słodkości.

Idealnym deserem na ciepłe letnie dni będą przyrządzane na zimno mini serniczki, przygotowane z dodatkiem herbaty matcha i truskawek (lub innych owoców, które mamy pod ręką). Serwowane w papilotkach na muffinki sprawdzą się idealnie jako orzeźwiająca słodycz do popołudniowej kawy, a także jako pyszna przekąska dla całej rodziny. Zobaczcie przepis!

Zielone serniczki z herbatą matcha i truskawkami

Składniki:

  • 250 g ciasteczek kakaowych np. herbatników
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 2 łyżeczki herbaty matcha rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody
  • 35 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
  • około 200 g truskawek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Wyłożyć masą dno papilotek, docisnąć. Wstawić do lodówki na około 15 minut.
  2. Ser wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać do niego herbatę matcha oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
  3. Gdy masa zacznie lekko tężeć nałożyć ją do papilotek (najlepiej umieścić je w formie do pieczenia muffinek, aby się nie odkształciły). Na wierzchu ułożyć truskawki.
  4. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 1 godzina).

Fot. Cukier Królewski
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat