Lody to jedne z lepszych deserów na upalne dni, a w sezonie wakacyjnym warto sięgać po świeże i naturalne produkty, np. owoce sezonowe. Idealnym rozwiązaniem na dni, gdy temperatura dobija 30 stopni będzie właśnie sorbet chociażby z truskawek. Oczywiście można wybrać również inne owoce, wiśnie, maliny lub jagody.
Sam proces przygotowania sorbetu zajmuje kwadrans, jednak dobrze, by lody spędziły około 6 godzin w zamrażarce!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 10 gałek
Kaloryczność kcal: 55 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego rondelka wlewamy sok z cytryny, dwie łyżki wody i cukier. Powstały syrop podgrzewamy przez kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie myjemy truskawki i pozbawiamy je szypułek. Umieszczamy je w garnku i miksujemy na gładką masę. Dodajemy wcześniej przygotowany syrop z cukru. Całość mieszamy i przelewamy do pojemnika na lody. Po 2 godzinach wyjmujemy pojemnik i mieszamy je raz jeszcze – najlepiej robić to przy pomocy blendera ręcznego. Lody blendować należy jeszcze 1-2 razy w godzinnych odstępach, co sprawi, że będą miały ładną, jednolitą teksturę.
Masa w pojemniku całkowicie zmrozi się po 6 godzinach, jeżeli jednak zdecydujemy się na mniejsze foremki, np. takie z patyczkami w zupełności wystarczą im 2 godziny.
Pomysłów na desery na zimno nie brakuje, są one świetną alternatywą dla słodkich podwieczorków wyciągniętych z lodówki, warto postawić jednak na klasykę!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas tężenia deseru: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 4 porcje po 130 ml
Kaloryczność kcal: 235 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa
Składniki na Panna Cotta
Składniki na mus truskawkowy
Sposób przygotowania:
Do niewielkiej miseczki wlej 50 ml wody, następnie wsyp dwie płaskie łyżki żelatyny. Całość wymieszaj i odstaw na bok do napęcznienia.
Do rondelka wlej 200 ml mleka oraz tyle samo słodkiej śmietanki 30%, dodaj cukru waniliowego. Podgrzewaj mleko, śmietankę i cukier. Gdy cukier rozpuści się całkowicie, a mleko zagotuje, zdejmij rondelek i dodaj napęczniałą wcześniej żelatynę. Mieszaj wszystko do momentu rozpuszczenia; Jeszcze gorącą masę przelej do naczyniek – mogą być sylikonowe lub szklane. Całość umieść w lodówce do całkowitego stężenia.
Pora na mus. Rozmrożone truskawki włóż do miski. Dodaj do niej miód lub cukier oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość zmiksuj.
Deser po wyjęciu z lodówki należy wyłożyć na osobne talerzyki. By z łatwością wyjąć go z foremki można umieścić je na chwilę w miseczce z ciepłą wodą.
Panna Cotta podawana z sosem truskawkowym i udekorowana świeżymi truskawkami lub innymi owocami będzie świetnym sposobem na ochłodzenie się i sprawienie przyjemności swoim bliskim!
Hanna Gudaniec
(hanna.gudaniec@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com