Deski do krojenia

Jaka jest najlepsza deska do krojenia?
Każda z desek do krojenia ma swoje plusy i minusy. Warto je przeanalizować.

Wybór różnorakich desek do krojenia w sklepach jest coraz większy. Ciągle pojawiają się nowe rodzaje. Nic więc dziwnego, że mamy coraz większy kłopot z podjęciem decyzji, jaką wybrać. Nabyć możemy bowiem deskę: drewnianą, bambusową, plastikową, ceramiczną, szklaną albo kamienną. Każda z nich ma zalety i wady.

Najczęściej w polskich domach spotkać można deski drewniane. Używały ich nasze mamy i babcie. Tego typu produkt jest uniwersalny, wytrzymały i praktyczny. Jego zaletą jest wykonanie z naturalnego materiału. Deska drewniana nie tępi noży. Gdy nie lubimy ich ostrzyć, dobrze zdecydować się właśnie na nią. Mankamentem jej posiadania jest jednak to, że aby nie była siedliskiem bakterii, koniecznym jest częste wyparzanie jej w gorącej wodzie i wycieranie do sucha.

Coraz bardziej modna staje się współcześnie deska bambusowa. Jej zaletą jest twardość oraz nienasiąkanie wodą. Produkt ten szybko wysycha, nie tępi noży i tak jak deska drewniana, jest przyjazny dla środowiska. Swoich zwolenników ma także deska szklana. Nie jest siedliskiem bakterii, łatwo ją czyścić, nie chłonie zapachów krojonych na niej warzyw. Decydując się na deskę szklaną trzeba mieć jednak świadomość, że łatwo może ona się stłuc, stępić noże, a ponadto jest śliska, więc korzystanie z niej wymaga szczególnej ostrożności. Deska plastikowa cieszy oczy różnymi kolorami, jest stosunkowo tania i lekka do przenoszenia. Nie tępi noży i nie sprzyja namnażaniu się drobnoustrojów. No chyba, że jest już bardzo zarysowana i pełna rowków. Wadą plastikowej deski jest to, że wykonana jest ona ze sztucznego materiału, łatwo ja porysować, a plastik łatwo się zabarwia, co nie wygląda zbyt estetycznie.

Deska ceramiczna jest ciężka, śliska, tępi noże i łatwo może się stłuc. Wygląda jednak bardzo ładnie, jest wielofunkcyjna, odporna na zarysowania i łatwo ją czyścić. Nie chłonie zapachów ani wilgoci, nie odbarwia się. Deska kamienna bywa ozdobą niejednej stylowej kuchni i łatwo ją czyścić. Jest produktem, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Nie ma skłonności do odbarwień i zarysowań. Wadą deski kamiennej jest jednak jej waga i śliskość. Można także na niej bardzo łatwo stępić noże.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat