"Detoksy" Karolina i Maciej Szaciłło

Nowość wydawnicza "Detoksy" Karolina i Maciej Szaciłło.
Letnie porządki, czyli akcja „detoksykacja”.

Pełnia lata - dostępność do wielu owoców i warzyw sezonowych prowokuje wręcz do zadbania o zdrowie i szansę na chwilowe choćby wyrwanie się z chaosu żywieniowego, w którym na co dzień większość z nas funkcjonuje. Porady, które mogą to ułatwić zawiera książka Karoliny i Macieja Szaciłłów „Detoksy dla zdrowia i urody, czyli jak oczyścić swój organizm” (Wydawnictwo Zwierciadło). A w niej aż 7 tygodniowych  „profilowanych” kuracji oczyszczających, czyli dobranych do potrzeb różnych osób. Detoksy do wyboru: ajurwedyjski, krzemowy, „w płynie”, chiński, chlorofilowy, a może owocowy? Stawkę zamyka delikatna dieta osuszająca ze śluzu i zwiększająca odporność dla dzieci (i całych rodzin).

Detoksykacja wielu osobom kojarzy się z głodówką, ale proponowane przez autorów kuracje to zdecydowanie nie głodówki, a diety oparte o zdrową żywność: warzywa, owoce, nasiona strączkowe, kasze, zdrowe tłuszcze, proste ziółka - melisa, pokrzywa, czystek, pieczywo żytnie. Zawarta w nich ilość pełnowartościowych produktów odżywi i dowitaminizuje każdego.

Dlaczego warto się oczyszczać? – opowiada EMILIA LORENC, współpracująca z autorami specjalistka – dietetyk.

Każdego dnia chłoniemy toksyny, które przedostają się do naszego organizmu poprzez picie wody, oddychanie i jedzenie. Zakwaszamy organizm toksynami. Zaburzamy wewnętrzną równowagę. Jest ona podstawą do zachowania zdrowia. Nasz organizm powinien mieć odczyn lekko zasadowy. Kiedy zakwaszamy środowisko wewnętrzne, dajemy podstawę do rozwijania się chorób. Jednak przede wszystkim, usuwając toksyny, niwelujemy skutki codziennego stresu, który jest podstawowym czynnikiem powodującym dysharmonię w organizmie.

Ważnym elementem prawidłowego oczyszczania jest odpowiednio dobrana, dostosowana do indywidualnych potrzeb dieta. Aby zwiększyć efektywność detoksu, można dołączyć do niego aktywność fizyczną.

***
Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu, w tym „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” (Wydawnictwo Zwierciadło, 2016)




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat