Wyrafinowane, mocno czekoladowe i delikatne zarazem. Bardzo proste w wykonaniu, więc przy jego pomocy nawet mało doświadczona gospodyni (lub gospodarz) może namówić gości do grzechu. Przepis od Anny Olson, czyli mistrzowska jakość gwarantowana.
Składniki
- 180g mąki
- 200g cukru pudru
- 50g kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150g masła z lodówki w kawałkach
- 120ml gorącej, parzonej kawy
- 120ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 duże jaja
Masa czekoladowa
- 340g mlecznej czekolady
- 420ml bitej śmietany
- 80g kwaśniej śmietany
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i posyp jej brzegi mąką.
- Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę do pieczenia i sól do dużej miski. Dodaj masło i porządnie zmiksuj.
- Wymieszaj razem gorącą kawę, mleko, wanilię i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Zmiksuj wszystko razem. Wbij jajka do małego naczynia i wymieszaj widelcem, później dodaj je do masy i zmiksuj na średnich obrotach. Wlej masę do wcześniej przygotowanej formy tak, by wyeliminować wszelkie bąbelki powietrza.
- Piecz ciasto około 30 minut, później odstaw na jakieś 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij je z formy i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Samo ciasto powinno się upiec dzień wcześniej przed nałożeniem masy.
- Masa: Połam czekoladę na kawałki i wrzuć razem z bitą śmietaną do rondelka. Rondelek umieść na garnuszku z gotującą się wodą. Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę, wanilię i sól. Wystudź powstałą masę, aż uzyskasz odpowiednią gęstość (taką, żeby dało się tym posmarować ciasto, możesz ją w międzyczasie mieszać, ale tylko łyżką, niczym elektrycznym).
- Uprzednio przygotowane ciasto przetnij poziomo na dwie połowy. Jeśli to potrzebne, przytnij je tak, by było równe. Pierwszą połowę połóż na talerzu. Weź wcześniej przygotowaną masę czekoladową i posmaruj wierzch ciasta (nie żałuj sobie ). Połóż drugą połowę ciasta na górze i ponownie wysmaruj ciasto kremem, tym razem nie zapomnij o bokach. Możesz użyć szpatułki, by uzyskać ładny design. Odstaw ciasto do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
- Ciasto można trzymać w lodówce do 3 dni. (Kto by tyle wytrzymał…)
Przepis: Anna Olson
Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa