Diabelskie ciasto

Przepis na Diabelskie ciasto.
Kolejny amerykański klasyk. To ciasto to prawdziwie szatański smakołyk. Wodzi na pokuszenie ze stuprocentową skutecznością, jest piekielnie smaczne i nie da się zjeść tylko jednego kawałka.

Wyrafinowane, mocno czekoladowe i delikatne zarazem. Bardzo proste w wykonaniu, więc przy jego pomocy nawet mało doświadczona gospodyni (lub gospodarz) może namówić gości do grzechu. Przepis od Anny Olson, czyli mistrzowska jakość gwarantowana.

Składniki

  • 180g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 50g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150g masła z lodówki w kawałkach
  • 120ml gorącej, parzonej kawy
  • 120ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jaja

Masa czekoladowa

  • 340g mlecznej czekolady
  • 420ml bitej śmietany
  • 80g kwaśniej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli


Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i posyp jej brzegi mąką.
  2. Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę do pieczenia i sól do dużej miski. Dodaj masło i porządnie zmiksuj.
  3. Wymieszaj razem gorącą kawę, mleko, wanilię i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Zmiksuj wszystko razem. Wbij jajka do małego naczynia i wymieszaj widelcem, później dodaj je do masy i zmiksuj na średnich obrotach. Wlej masę do wcześniej przygotowanej formy tak, by wyeliminować wszelkie bąbelki powietrza.
  4. Piecz ciasto około 30 minut, później odstaw na jakieś 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij je z formy i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Samo ciasto powinno się upiec dzień wcześniej przed nałożeniem masy.
  5. Masa: Połam czekoladę na kawałki i wrzuć razem z bitą śmietaną do rondelka. Rondelek umieść na garnuszku z gotującą się wodą. Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę, wanilię i sól. Wystudź powstałą masę, aż uzyskasz odpowiednią gęstość (taką, żeby dało się tym posmarować ciasto, możesz ją w międzyczasie mieszać, ale tylko łyżką, niczym elektrycznym).
  6. Uprzednio przygotowane ciasto przetnij poziomo na dwie połowy. Jeśli to potrzebne, przytnij je tak, by było równe. Pierwszą połowę połóż na talerzu. Weź wcześniej przygotowaną masę czekoladową i posmaruj wierzch ciasta (nie żałuj sobie ). Połóż drugą połowę ciasta na górze i ponownie wysmaruj ciasto kremem, tym razem nie zapomnij o bokach. Możesz użyć szpatułki, by uzyskać ładny design. Odstaw ciasto do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  7. Ciasto można trzymać w lodówce do 3 dni. (Kto by tyle wytrzymał…)


Przepis: Anna Olson

Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat