Dieta bananowa

Dieta bananowa – nowy hit czy skrajna nieodpowiedzialność?
Banany zaliczają się do najsmaczniejszych owoców, które stanowią pożywny dodatek w naszej codziennej diecie. Jednak czy dieta oparta na bananach jest korzystna dla naszego zdrowia?

Dieta bananowa przybyła do naszego kręgu kulturowego z Japonii. Jej celem jest oczyszczenie organizmu, poprawa samopoczucia a dodatkowym działaniem jest utrata wagi. Założenie diety bananowej jest zacne, ale tak naprawdę może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Dlaczego? Podstawową zasadą tej diety jest codzienne spożycie określonej ilości bananów, przy czym podaż energii nie powinna przekraczać 1000 kcal na dobę.

Na czym polega dieta bananowa? Poza bananami w naszym jadłospisie powinny się znaleźć ściśle określone produkty jak: mleko, jogurt, maślanka, płatki owsiane, jabłka i miód. W trakcie trwania diety bananowej powinno się przyjmować przynajmniej 1,5 l wody niegazowanej. Bezwzględnie należy wyeliminować słodycze, lody, słodkie i słone przekąski oraz alkohol.

Restrykcyjna dieta bananowa oparta na powyższych produktach może być prowadzona od 3 do 7 dni. Jeżeli planowane jest jej wydłużenie do 30 dni, po tygodniu stosowania należy włączyć do menu dowolne potrawy na obiad i kolację, ale nie przekraczając przy tym zalecanej ilości kalorii na dobę.

Dieta bananowa – jakie przynosi efekty?

Spożywanie zmniejszonej dziennej dawki kalorii prowadzi do szybkiej redukcji masy ciała niezależnie od tego, co spożywamy. Banan jest owocem cenionym przez sportowców, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Może być elementem posiłku diety treningowej, gdyż dojrzałe banany dostarczają łatwo przyswajalną glukozę zużywaną podczas aktywności fizycznej. Co więcej, banany dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i antyoksydantów, takich jak: potas, magnez, fosfor czy witamina C. Są też źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości.

Dieta bananowa – czy jest bezpieczna?

Drastyczne ograniczenie kalorii może wpływać na spowolnienie metabolizmu. Nie należy jednak stosować tego typu rozwiązań, gdyż mogą one nieść ze sobą ryzyko zdrowotne w postaci bólów głowy, osłabienia, utraty koncentracji i ograniczenia zdolności poznawczych. Obniżeniu też ulega tolerancja na wysiłek fizyczny i pogłębia się uczucie zmęczenia. Mogą występować także zaburzenia snu i nieprawidłowa nocna regeneracja organizmu. Niewystarczająca ilość kalorii przyjmowanych w ciągu dnia może też skutkować epizodami hipoglikemii, czyli nagłym spadkiem stężenia glukozy we krwi, czego efektem może być nawet utrata przytomności.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat