Dobrze skomponowana dieta niskowęglowodanowa, pomimo że jest bardzo sycąca, pozwala w smaczny i szybki sposób stracić nadprogramowe kilogramy. Jej podstawowym założeniem jest obniżenie dziennej dawki węglowodanów do 10-25%, co np. przy kaloryczności 2000 kcal stanowi 50g-125g węglowodanów na dobę. Jedną z bardziej "rygorystycznych" odmian diety Low Carb jest dieta ketogeniczna, która zakłada do 10% węglowodanów w diecie, czyli ok. 50g na dobę.
- Dieta niskowęglowodanowa jest odpowiednia dla zdrowych osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Jest również korzystna dla chorujących na cukrzycę typu 2, a także dla tych, którzy cierpią na choroby układu krążenia. Nie powinny jej natomiast stosować kobiety w ciąży, a także ci, którzy cierpią na schorzenia nerek
i wątroby. Jest również wiele informacji wskazujących na to, że powinni się jej wystrzegać również sportowcy. Ze względu na zwiększoną podaż tłuszczów i białka, niezwykle istotna podczas stosowania tej diety jest opieka lekarska oraz regularne badania krwi i moczu. - podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą niskowęglowodanową powinny pamiętać o kilku, podstawowych zasadach.
Zasady diety Low-Carb:
Przykładowe menu
- Na śniadanie dobrym wyborem będzie pasta jajeczna z awokado, omlet w towarzystwie świeżych warzyw, czy twaróg z ulubionymi ziołami i rzodkiewką. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść świeży szpinak z tuńczykiem i awokado lub z gotowanym drobiem i pieczonymi warzywami, wędzone sardynki lub łososia z hummusem. Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie mleka kokosowego z siemieniem lnianym i orzechami. Na obiad i/lub kolację proponuję gęste, warzywne zupy z dodatkiem schabu lub piersi indyka, pieczone lub gotowane na parze chude mięsa i ryby w towarzystwie niewielkiej ilości brązowego ryżu lub kaszy gryczanej z brokułami i pomidorami, czy duszona wołowina z papryką, grzybami Shitake i cebulą. Dzięki odpowiednio zbilansowanej i urozmaiconej diecie powinniśmy chudnąć w tempie ok. 1 kg tygodniowo. - podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
Fot. Kukuła Healthy Food
Informacja prasowa